Meny

VD för möbelföretag med stolta traditioner i The Brewhouse Award-juryn


Dag Klockby i juryn för The Brewhouse Award 2016

Möbelföretaget Gärsnäs grundades 1893. Det är ett familjeägt företag med tillverkning i den egna fabriken i byn Gärsnäs på Österlen. VD:n heter Dag Klockby. Han är med i juryn för The Brewhouse Award och delar med sig lite av sina tankar kring kreativitet och företagande.

”Att vara företagare/entreprenör kräver mod, risktagande och uthållighet. Det är ibland svårt att klara alla krav samtidigt, inte minst ekonomiskt. Speciellt i kreativa branscher förväntas produkten eller tjänsten vara unik, särskiljande, personlig och besitta konstnärliga kvaliteter. En balansakt att å ena sidan vara unik och samtidigt kommersiell för att nå en tillräckligt stor kritisk massa av konsumenter.

Finns det en inneboende motsättning här ? Delvis tror jag det och utmaningen är därför större för kreativa entreprenörer, jämfört med andra branscher. Det är också en del av charmen med kreativa näringar. Utmaningen ligger i att våga vara personlig och positionera sig på en ofta överetablerad marknad och samtidigt fråga sig vad, hur och för vem gör jag det här. Om man vet svaren, säger min erfarenhet att man bör arbeta med små medel inledningsvis, föra gerillakrig, samt sätta upp rimliga delmål. Gärna ta lärdom av andra framgångsrika entreprenörer, vara öppen och ödmjuk och samtidigt bestämd och envis. Även när det känns som svårast ska man våga sitta still i båten och parera vågorna.

Företagande är att vinna (och ibland förlora) små segrar och den stora visionen, om än alltid närvarande, svävar lite sådär ovanpå allting.”

Citat Dag Klockby, The Brewhouse Award 2016

Hur hamnade du på Gärsnäs?
–Mycket i livet är en slump. Att jag hamnade inom möbler är kanske bejakandet av en inre önskan att få arbeta med form och design som tillhör mina stora intressen. Gärsnäs AB är speciellt intressant med tanke på företagets långa historia. Utmaningen ligger i pånyttfödelsen, att gjuta liv i ett gammalt företag och återskapa storyn som finns där.

Vad driver dig framåt?
– Jag drivs av ett stark vilja att skapa något bestående, som kan leva vidare efter att jag själv har lämnat. Något som är meningsfullt och som ger människor sysselsättning och som sätter avtryck, såväl socialt, kulturellt och kommersiellt. Möbler handlar om vackrare vardagsvaror och människors välbefinnande, mervärden att uppleva och som går att ta på.

Vad kan du bidra med i juryn?
– Jag kan bidra med min erfarenhet av snart 30 år av eget företagande i med- och motgångar. Att se möjligheter men samtidigt inte blunda för svårigheter, att vara både entusiast och realist på samma gång.

Klicka vidare för att läsa mer om The Brewhouse Award, tävlingsperioden är öppen 1-30 september.

Webbyrå mkmedia
Till toppen