Meny

Vad är kvalitativ träning? Jasmin Salhi från Pilates Complete tipsar


Vad är kvalitativ träning och hur viktig är den? Spelar det någon roll hur jag rör mig så länge jag rör på mig? När du köper en produkt så vill du att den ska ha bästa kvalitet, vara hållbar och ge dig glädje. På samma sätt bör du tänka kring din träning och din kropp. Jasmin Salhi, som även är med i juryn till The Brewhouse Award, ger tips på sätt att hitta balans genom bra träning.

Jag driver träningsstudion Pilates Complete tillsammans med min kollega Linda Ahlgren sedan sex år tillbaka och jobbar dagligen med att lära människor att träna sina kroppar på ett effektivt och säkert sätt genom träningstekniken Pilates. Varje person som kommer till oss går igenom en introduktion med hållningsanalys, rörelse-, balans- och styrketester samt en genomgång av de fem grundprinciperna som vi bygger vår träningsteknik Pilates på.

Jasmin Salhi från Pilates Complete, vad är kvalitativ träning?

Alla bilder: Vegafoto

Vi ser tydligt att de som genomgått en introduktion får ett snabbare och även mer ihållande resultat av sin träning. Genom att vara medveten om hur man ska göra i varje moment i sin träning, vad övningen syftar till, vart man ska ta kraften ifrån, vilka delar av kroppen som ska aktiveras kontra spänna av så får man en mer kvalitativ och ändamålsenlig effekt samt undviker snedställningar och överbelastning som ofta leder till smärta och skador.

Utan grundläggande kunskap om hur kroppen fungerar blir det bara att man härmar det man ser utan att förstå hur eller varför man gör det. Med kunskap om kroppen rör man sig med en annan förståelse och respekt för sig själv och de begränsningar man kanske känner.

När man förstår sin kropp och är medveten om sina styrkor och svagheter så blir det oftast också lättare att ha ett mål med sin träning! När du har något att sikta mot, vare sig det är ett litet eller stort mål (ex. få bättre hållning, bli skadefri, nå tårna på sträckta ben eller göra den perfekta push upen) så blir det också roligare att träna och röra på sig!

Vad är kvalitativ träning?, pilatesträning

Varför är det då så viktigt att träna på rätt sätt?

Den som tränar på rätt sätt, stärker hela kroppen och får en bättre placering och ett bättre rörelsemönster, vilket i sin tur leder till att man kan utföra sin träningsmetod/sport mer korrekt under en längre tid vilket då ger en förbättrad uthållighet. En förbättrad uthållighet leder i sin tur till att andningen förbättras och i och med att andetagen förlängs och övergången mellan in- och utandning blir mjukare behöver man inte anstränga sig lika mycket och man kan lättare behålla sin koncentration och sitt fokus och på så vis även få en mental effekt av sin träning. En starkare, smidigare och mer välbalanserad kropp helt enkelt!

Idag finns mängder av olika träningstekniker och sporter och gymmen blir bara fler och fler. Det stora utbudet ger en otrolig möjlighet att hitta just den träningsmetod/sport som passar varje individ. Men med större utbud kommer fler kortutbildningar vilket emellanåt ger sämre kvalitet och mindre vetskap om rätt och fel träning. Nu menar jag inte rätt eller fel träningsmetod utan att träna med bästa kvalitet!

Det är toppen att röra på sig och den ena träningsmetoden utesluter inte den andra. Det är bra att röra sig på olika sätt; med fokus och stilla sinne, dynamiskt och explosivt, tillsammans med andra eller på egen hand.

Vad är kvalitativ träning?, pilatesträning extension

Vi på Pilates Complete har valt att arbeta med Pilatestekniken då den är en ”outstanding” träningsteknik och en intelligent träningsform med ett effektivt system av övningar gjorda för att få en stark, smidig och balanserad kropp. I pilates ser man hela människan utifrån ett helhetsperspektiv. Korrekt utförd pilatesträning leder till ökad kroppsmedvetenhet, kontroll och balans. I Pilates arbetar man snarare med kvalitet än kvantitet.

Några av Pilatesteknikens främsta fördelar är:

  • Är skonsam vilket gör att alla kan utöva det – oavsett kön eller ålder eller fysisk status.
  • Hjälper till att förhindra skador och är mycket framgångsrik som rehabilitering.
  • Skyddar mot överbelastning av muskler i andra träningsformer.
  • Ger en sund och bra motvikt till de många ogynnsamma arbetsställningar som de flesta utsätter sina kroppar för.
  • Ger bättre balans mellan kropp och själ, samt balanserar styrka och smidighet.
  • Ger en bättre kroppshållning.
  • Ökar kroppsmedvetenheten – du rör dig smidigare och använder kroppen mer ändamålsenligt när du sitter på din kontorsstol eller tömmer diskmaskinen.
  • Höjer prestationen i sporter (golf, skidåkning, skridskoåkning, dans, etc.).
  • Förbättrar balans och koordination.

Så vilken träningsmetod eller sport du än väljer att träna, se till att du får en bra grundteknik. Att du har en professionell och engagerad instruktör, lärare eller ledare som är passionerad som vill dela med sig och som kan ge dig de bästa tipsen för en säker och effektiv träning.

På så vis får du en kropp av bästa kvalitet, som är hållbar och som ger dig glädje!

Om du är mer intresserad av pilatesträning eller att få hjälp med att lära dig mer om din kropp och vad den kan behöva så är du välkommen att besöka oss på www.pilatescomplete.se

Jasmin Salhi
Jurymedlem, The Brewhouse Award, Delägare i Pilates Complete, personlig tränare, Pilatesinstruktör och hälsoinspiratör

Klicka vidare för att läsa mer om The Brewhouse Award, tävlingsperioden är öppen 1-30 september.

Webbyrå mkmedia
Till toppen