The Brewhouse Award


Sveriges mest nyskapande idé- och innovationstävling. Tävla om vinstpengar, mentorskap, affärscoachning och andra vinster som tar din idé till förverkligande.

1

Datum & information 2019


Tävlingen vänder sig till kreatörer, innovatörer och startups inom arkitektur, design och formgivning, film, foto, konst, kulturarv, litteratur, media och marknadskommunikation, mode, musik, måltid, scenkonst, slöjd och konsthantverk, spelutveckling samt upplevelsebaserat lärande.

DATUM

Tävla 1 september – 31 oktober på www.brewhouse.se

Juryarbete 13 november – 4 december

Finalister presenteras 16 december

Pitchdag inför jury 13 januari 2020, Brewhouse Arena

Finalgala och prisutdelning 31 januari 2020, Brewhouse Arena

PRISER 

Tävla om vinstpengar, mentorskap, affärscoachning, plats i någon av Brewhouse Incubators tillväxtprogram, kontorsplats i Brewhouse coworking-kontor under sex månader och andra vinster som tar din idé till förverkligande.

Priser presenteras löpande här på hemsidan.

2

Årets nyhet


När Göteborg firade 350 år skrev Lasse Dahlqvist en av sina mest spelade visor ”Välkommen till Göteborg”. När tävlingsperioden för The Brewhouse Award öppnar 1 september ska det avgöras hur Göteborg låter 2021. 

Tillsammans med Göteborg & Co ska The Brewhouse Award locka låtskrivare att ta fram den officiella låten till Göteborgs 400-årsfirande. En låt som ska fungera som ett soundtrack under hela jubileumsåret.

Mer info om tävlingsvillkor, kriterier och fler nyheter presenteras inom kort.

2

Tävlingskategorier


Young Innovation
Young Innovation är en öppen och genrebred kategori. Här tävlar du som är  mellan 15-20 år.

Sustainable Innovation
Sustainable Innovation är en öppen och genrebred kategori för dig vars idé eller innovation har ett hållbart tänk som syftar till att möta nuvarande och framtida utmaningar. Här tävlar du som är 20 år och uppåt. 

Music Innovation
Music Innovation är kategorin där låtskrivare tävlar om det hedervärda uppdraget att göra soundtracket till Göteborgs 400-årsfirande år 2021.

5

Jury


Avgränsare

Uppdrag & vision


Vi på kulturfabriken Brewhouse vet att det går att förändra, utveckla och förädla världen med kraft ur de kulturella och kreativa branscherna. Vi vet dessutom att det går att skapa lönsamhet, affärsnytta och innovation inom dessa områden. Därför arrangerar vi årligen The Brewhouse Award; den nationella idé- och innovationstävlingen som låter det kreativa skapandet, kulturen och mångfalden stå i centrum för tillväxten. Här tillåts gränserna för traditionell affärsverksamhet att skjutas fram och utmanas.

Tävlingen vänder sig till kreatörer, innovatörer och startups inom arkitektur, design och formgivning, film, foto, konst, kulturarv, litteratur, media och marknadskommunikation, mode, musik, måltid, scenkonst, slöjd och konsthantverk, spelutveckling samt upplevelsebaserat lärande.

Brewhouse har uppdraget att identifiera nya talanger inom dessa branscher och de ryms inom begreppet *Kulturella och kreativa näringar, KKN. Vår vision är att tävlingen skall stimulera nya innovationer till den globala marknaden och visa att framtidens hållbara tillväxt och innovation finns inom KKN.

Avgränsare

Arkiv


Nu är de äntligen här!

Återupplev värmen, gemenskapen och glädjen i bilderna från Sveriges mest nyskapande idé- och innovationstävling. The Brewhouse Awards finalgala 2018.

The Brewhouse Award - Video


Minns ni den 18 januari!
Hos oss på Brewhouse kommer känslan av den kvällen att stanna kvar länge länge. En kväll då vi tillsammans med våra fantastiska samarbetspartners fick möjlighet att ställa till med en festlig galakväll och hylla alla de entreprenörer och idégivare som har varit med och tävlat i The Brewhouse Award under året.
     Vi vill åter igen passa på att tacka alla er som var med och gjorde The Brewhouse Awards finalgala till en oförglömlig kvälla. Tack alla ni som kom och delade vår övertygelse om att det går att förändra, utveckla och förädla världen med kraft ur de kulturella och kreativa branscherna.
     Luta er tillbaka och minns den där kvällen för en och en halv vecka sedan då Brewhouse kulturfabrik fylldes till bredden av glädje, framtidstro och fantastiska idégivare.

Prisade vinnare i The Brewhouse Award 2018


Nu är det avgjort. Fem nya pristagare har tagit steget in i den exklusiva skara av affärsidéer som vunnit The Brewhouse Award. Bland årets vinnare återfinns bland annat en innovation som avsaltar havsvatten med restvärme från industrier, en interagerande musikapp, en affärsidé som synliggör matrelaterade avtryck på miljön och en mobilapp som diagnosticerar bisamhällets hälsostatus.

Björn Lagerman som är rykande färsk vinnare med BeeScanning, i Kategorin Open Innovation, säger att priset har stor betydelse för att fler ska få upp ögonen för biodling.

— Ja men det känns härligt och underbart. Det här är både viktigt för BeeScanning-projektet och för biodlingen i världen. Det är underbart att så många börjar fatta hur viktiga våra bin är.

Kristallkronor och industrigolv

Årets cocktailtema återspeglas i allt från musiken, kläderna och stämningen i Brewhouse Arena. Kristallkronorna hänger över de vackert slitna industrigolven och påminner galagästerna om lokalernas resa från Apotekarnes vattenfabrik till Brewhouse kulturfabrik. Resan kan ses som ett tema för kvällen där affärsidén går från att ibland vara enkel och kantig till att poleras, förfinas och bli en av vinnarna i Sveriges mest nyskapande idé- och innovationstävling.

22 000 till Popkollo

Under årets The Brewhouse Award har Brewhouse samarbetat med Popkollo för att ge alla i publiken möjlighet att samla in pengar till Popkollos program ”Vem kan bli producent”. Tillsammans samlade alla galagäster in 22 000 kronor till ändamålet som verkar för en mer jämlik musikbransch.

VINNARE I THE BREWHOUSE AWARD 2018
Förstapristagarna inom huvudkategorierna vinner 15 000 kronor, ett diplom skapat av The Folklore Company, ett armband designat av EA smycken, en flaska alkoholfritt mousserande vin från MRG Wines, skräddarsytt affärscoachningsprogram, mentorskap och kontorsplats i Brewhouse coworking-kontor under 6 månader.

VINNARE I KATEGORIN MUSIC INNOVATION

GESTRUMENT

Gestrument är ett helt nytt sätt att göra musik. Man spelar direkt på ”musikens DNA” i appen som ger användaren möjlighet att både interagera med sin favoritmusik och upptäcka sitt eget uttryck på ett unikt sätt.

Idégivare är Jesper Nordin, Jonas Kjellberg, Emelie Bergbohm, Pär Gunnar Risberg, Sander Sebton, Jonatan Liljedahl och David Granström.

MOTIVERING

”Nyskapande teknologi som möjliggör kompositioner och improvisationer I nutid. Här möts framtidens konstnärskap och teknisk innovation. En briljant idé som både är tillgänglig och skalbar.”

VINNARE I KATEGORIN YOUNG INNOVATION

AVSALTNING MED HJÄLP AV RESTVÄRME FRÅN INDUSTRIER

En innovation som möjliggör att industrier tar tillvara sin restvärme för att rena havsvatten. Tekniken förenklar samhällets omställning till att bli klimatsäkert och ger vinst för både samhälle och miljö.

Idegivare är Jonatan Persson

MOTIVERING

”En teknisk innovation med stor skalbarhet. En innovation som ger framtiden en hållbar lösning till ett av världens största miljöproblem. Smart, genomtänkt och en idé helt rätt i tiden.”

VINNARE I KATEGORIN OPEN INNOVATION

BEE SCANNING

Världens bin dör av parasiten varroa. Beescanning är mobilappen som diagnosticerar bisamhällets hälsostatus och föreslår behandling genom att analysera ett foto som användaren laddar upp. BeeScanning ger biodlarna omedelbar feedback och bygger samtidigt världens största databas för resistensavel.

Idégivare är Björn Lagerman, Emmy Sundström, Erik Österlund, Jens Frank, Rikard Lagerman Susann Kivling och Thomas Dahl.

MOTIVERING

“En innovativ lösning på ett miljöproblem som kan revolutionera jordbruk och djurhållning globalt. Smart, skalbart och en räddning för framtidens möjlighet att odla mat.

VINNARE I KATEGORIN SOCIAL INNOVATION

KLIMATO

Klimato möjliggör för aktörer inom restaurang- och livsmedelsbranschen att beräkna, kommunicera och kompensera för matrelaterade avtryck som bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Klimatos verktyg och märkning hjälper både restauranger och konsumenter att göra klimatsmarta matval.

idegivare är Henric Hansson, Anton Unger, Philip Claesson och Christoffer Connée.

MOTIVERING

”Ett hållbart verktyg som minskar klimatpåverkan och skapar transparens och hållbar konsumtion. En idé i tiden, trovärdig och värdeskapande.”

ÅRETS SHOOTING STAR

MATBANKEN

Matbanken är en app som skapar recept utifrån vad användaren har hemma. Matbanken underlättar inte bara användarnas sociala och ekonomiska vardag utan fokuserar också på att hålla nere matsvinnet.

Idégivare är Vendela Simón, Molly Svedberg, Matilda Antman Morén och Klara Berglund.

MOTIVERING

”Vilken energi och vilket engagemang. Ni gav hela juryn en upplevelse, en injektion av kunskap och passion. Vi vill lyfta ungt entreprenörskap, mod och sann drivkraft.”

BREWHOUSE FÖREBILD 2018

ARGHAVAN AGIDA

MOTIVERING

”Ikväll så vill vi lyfta en person som är en förebild. En person som är modig, en social entreprenör som genom konst har skapat ett projekt som förenar. En person som lyfter kvinnors frihet, skapar band mellan kvinnor från olika delar av världen. En person som lyfts i TV och media världen över men som samtidigt är hotad på grund av sitt engagemang och sitt fredsprojekt.”

TBA FILM MINDRE

2018 års finalister


2018 års finalister i The Brewhouse Award

130 tävlingsbidrag har nu blivit 16 finalister i fyra kategorier. Nu väntar finalpitch den 7 januari inför juryn, 40 briljanta jurymedlemmar. Den 18 januari 2019 är det glittrande finalgala och prisutdelning i Brewhouse Arena.

Årets finalister är:

MUSIC INNOVATION

HarpAd

HarpAd ger fler människor möjlighet att uppleva glädjen med att spela 12-strängad gitarr. HarpAd spänns tillfälligt på den 6-strängade gitarren och konverterar den till en 12-strängad.

Idégivare är Josefin Fréden och Samuel Fredén.

 

Zeptagram

Zeptagram är en unik tradingplattform och handelsplats där investerare, upphovsmän och privatpersoner köper och säljer musikrättigheter med en virtuell valuta.

Idégivare är Christina Löwenström.

 

Gestrument

Gestrument är ett helt nytt sätt att göra musik. Man spelar direkt på ”musikens DNA” i appen som ger användaren möjlighet att både interagera med sin favoritmusik och upptäcka sitt eget uttryck på ett unikt sätt.

Idégivare är Jesper Nordin, Jonas Kjellberg, Emelie Bergbohm och Pär Gunnars Risberg.

 

VR DJ

VR DJ förflyttar dig till en framtid där du är helt omgiven av musikloopar och virtuella musikcontrollers. VR DJ är ett nyskapande musikverktyg som tar tillvara på alla möjligheter i Virtual Reality.

Idégivare är Håkan Lidbo och Per-Olov Jernberg.

 

YOUNG INNOVATION

Avsaltning med hjälp av restvärme från industrier

En innovation som möjliggör att industrier tar tillvara sin restvärme för att rena havsvatten. Tekniken förenklar samhällets omställning till att bli klimatsäkert och ger vinst för både samhälle och miljö.

Idégivare är Jonatan Persson.

 

Carrus Network

Carrus Network är plattformen som kopplar samman ambitiösa ungdomar mellan 16-24 år för att nätverka kring frågor om hur de själva och världen rör sig framåt med hjälp av teknologin.

Idégivare är Alexandra Sandberg och Polina Otto.

 

Social Integration Through Sport

Projektet bygger på en digitalisering av EU:s initiativ ”Social Integration Through Sport”. Genom en mobilapp möts personer snabbt och enkelt och kan organisera sport-spel. En unik möjlighet för människor med olika bakgrund att träffas.

Idégivare är Teodor Andius.

 

Matbanken

Matbanken är en app som skapar recept utifrån vad användaren har hemma. Matbanken underlättar inte bara användarnas sociala och ekonomiska vardag utan fokuserar också på att hålla nere matsvinnet.

Idégivare är Vendela Simón, Molly Svedberg, Matilda Antman Morén och Klara Berglund.

 

SOCIAL INNOVATION

Klimato

Klimato möjliggör för aktörer inom restaurang- och livsmedelsbranschen att beräkna, kommunicera och kompensera för matrelaterade avtryck som bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Klimatos verktyg och märkning hjälper både restauranger och konsumenter att göra klimatsmarta matval.

Idégivare är Henric Hansson, Anton Unger, Philip Claesson och Christoffer Connée.

 

Biologg

Biologg är ett unikt mobilspel inspirerat av Pokémon Go. Man fotograferar och samlar på fynd av riktiga djur och växter ute i naturen och lär sig samtidigt fakta om de arter man hittar. Den data som samlas in användas sedan till forskning och naturvård.

Idégivare är Anna-Karin Bergkvist och Daniel Eriksson.

 

The Sensory Craft Project

The Sensory Craft Project anser att konst och hantverk är till för alla. Genom materialbaserade och sinnliga konstverk är det möjligt att engagera människor med neurologiska funktionshinder. Projektet utvecklar inkluderande utställningar för att bidra till att göra konst universellt.

Idégivare är Laura Blake.

 

Catchergames

Catchergames är ett nyskapande livespel och en teambuilding-aktivitet som bygger på att alla deltagare har ett ”offer” som de ska fånga i verkliga livet. Catchergames är en digital plattform som möjliggör för spelarrangörer att enkelt administrera spelet.

Idégivare är Sebastian Thunman, Erik Enger Karlson och Jacob Tilly.

 

OPEN INNOVATION

Algbläck för digitaltryck på textil

”Algbläck för digitaltryck på textil” utvecklar en ny innovation inom textil- och modebranschen. Projektet tar fram en naturlig algbaserad ersättning av dagens bläck som används inom digitaltryck.

Idégivare är Ida Näslund.

 

BeeScanning

Världens bin dör av parasiten varroa. Beescanning är mobilappen som diagnosticerar bisamhällets hälsostatus och föreslår behandling genom att analysera ett foto som användaren laddar upp. BeeScanning ger biodlarna omedelbar feedback och bygger samtidigt världens största databas för resistensavel.

Idégivare är Björn Lagerman, Emmy Sundström, Erik Österlund, Jens Frank, Rikard Lagerman Susann Kivling och Thomas Dahl.

 

 

Boowcycle

Boowcycle skapar hållbara, vackra, och väderbeständiga trä/bambu-cyklar genom att kombinera kunnandet från skateboardindustrin och träbåtsbyggare med egna innovativa konstruktionstekniker.

Idégivare är Henning Schnurr, Tony Hultén och Ulli Müller.

 

Proto Proto

Proto Proto är ett socialt företag som skapar produkter som sprider berättelser från tillverkare världen över. Proto Proto kombinerar nutida design med en etiskt hållbar produktion som skapar nya värden för nästa generations designkonsumenter.

Idégivare är Jeff Parry och Anna Parry .

2018års tävling är nu stängd!


Årets tävlingsperiod är nu avslutad. Tack till alla som bidragit med kreativa och nyskapande idéer och innovationer. Nu väntar en intensiv period med bedömningsarbete. Den 19 december presenteras årets finalister på Brewhouse hemsida, sociala medier och via pressutskick!

TBA FILM MINDRE
TBA FILM MINDRE

Datum & information 2018


Sveriges mest nyskapande idé- och innovationstävling inom kulturella och kreativa branscher*. Vi välkomnar tävlande från hela Skandinavien.

DATUM

Tävla 1 sept–31 okt på www.brewhouse.se

Juryarbete 14 nov–5 dec

Finalister presenteras 18 dec

Pitchdag inför jury 7 jan 2019, Brewhouse Arena

Finalgala och prisutdelning 18 jan 2019, Brewhouse Arena

 

PRISER 

Tävla om vinstpengar från 15 000 kronor, mentorskap, affärscoachning, plats i någon av Brewhouse Incubators tillväxtprogram, skrivbordsplats i Brewhouse coworking kontor under sex månader och andra vinster som tar din idé till förverkligande.

Dessutom får alla tävlande skriftlig feed back på sitt bidrag.

 

TÄVLINGSKATEGORIER

Social Innovation
Här tävlar du som har innovativa tjänster, produkter, processer, samarbeten och metoder med syfte att möta samhällets utmaningar.

Open Innovation
Här ges konstnärlig och kreativ frihet att låta drömmar ta plats, nya innovationer och konstnärliga uttryck.

Music Innovation (Ny)
Här tävlar du med musiktech-innovationer och andra nyskapande musikprojekt för att möta framtidens musikbransch.

Young Innovation
Här tävlar du som är mellan 15–20 år i en öppen och genrebred kategori. Låt fantasin få flöda!

Läs mer om tävlingskategorierna här. 

*Kulturella och kreativa branscher:
Arkitektur • Design och formgivning • Film • Foto • Konst • Kulturarv • Litteratur • Media och marknadskommunikation • Mode • Musik • Måltid • Scenkonst • Slöjd och konsthantverk • Spelutveckling • Upplevelsebaserat lärande

Läs om uppdrag, vision och historik här

brewhouse_the_brewhouse_award_2018_posters

Dates & information 2018


An idea and innovation contest in cultural and creative industries*. We welcome competitors from all over Scandinavia.

DATES

Apply 1 sep–31 oct at www.brewhouse.se

Panel work 14 nov–5 dec

Finalists are presented 18 dec

Pitch day 7 jan 2019, Brewhouse Arena in Gothenburg

Final gala and award ceremony 18 jan 2019, Brewhouse Arena in Gothenburg

 

AWARDS

Compete in order to win price money, mentorship, business coaching and other awards that helps bring your idea to realization. The awards are presented continuously up until the final gala.

 

CATEGORIES

Social Innovation
Compete with innovative services, products, processes, collaborations and methods that aim to meet the challenges of a creative society.

Open Innovation
This category aims to strengthen the cultural and creative entrepreneurship and business climate with a long term perspective.

Music Innovation (New)
How music is created, distributed and consumed changes together with technological development.  Brewhouse wants to be in the forefront as the music industry continues to be digitalized.

Young Innovation
Here you compete if you are between 15-20 years of age with creative or artistic ideas and solutions – let your dreams take place without frames and instructions.

 

*Cultural and creative industries:
Architecture • Design • Film • Photo • Art • Cultural heritage • Literature • Media and marketing communication • Fashion • Music • Food • Performance art • Arts and crafts • Game development • Experience-based learning

Tävlingskategorier


Young Innovation

Här tävlar du som är mellan 15–20 år med kreativa eller konstnärliga idéer och lösningar – låt dina drömmar ta plats utan ramar och instruktioner. Här har du möjlighet att påverka framtidens samhälle och miljö, hur ser egentligen ditt drömsamhälle ut? Är du en ”gamer” med en unik spelidé, eller har du idéer som motverkar utanförskap och främlingsfientlighet? Låt fantasin flöda!

Social Innovation

Brewhouse vill ta tillvara på det engagemang som finns för socialt entreprenörskap, dvs. företagare som sätter samhällsnytta före vinstintresse. Här tävlar du som har innovativa tjänster, produkter, processer, samarbeten och metoder som strävar efter att möta samhällets utmaningar.

Open Innovation

Tävlingen ska långsiktigt stärka det kulturella och kreativa entreprenörskapet och företagsklimatet. Alla idéer som, mot bakgrund av våra ledstjärnor Nyskapande, Mångfald och Tillväxt, bidrar till denna utveckling kan tävla under kategorin Öppen ansökan. Nyskapande innovationer och konstnärliga uttryck får möjlighet att växa till något större.

Ny kategori!

Music Innovation

Musikbranschen genomgår en stor förändring. Hur musik skapas, distribueras och konsumeras förändras i takt med teknologisk utveckling. Sverige har historiskt varit mycket starka inom musikindustrin och exporterar ”mest” musik i världen per capita. Brewhouse vill behålla och utveckla denna position när musikbranschen fortsätter att digitaliseras. Här tävlar MusicTech innovationer och andra nyskapande musikprojekt som möter framtidens musikindustri.

 

 

 

Categories


Young Innovation

Here you compete if you are between 15-20 years of age with creative or artistic ideas and solutions – let your dreams take place without frames and instructions.

Social Innovation

Compete with innovative services, products, processes, collaborations and methods that aim to meet the challenges of a creative society.

Open Innovation

This category aims to strengthen the cultural and creative entrepreneurship and business climate with a long term perspective.

Music Innovation

How music is created, distributed and consumed changes together with technological development.  Brewhouse wants to be in the forefront as the music industry continues to be digitalized.

 

Årets jury


Brewhouse presenterar stolt 2018 års jury i The Brewhouse Award! En jury med spetskompetens inom tävlingens 15 kulturella och kreativa branscher, akademi, offentlig sektor och näringsliv. En jury som representerar hela Sverige och skapar en unik kompetens till Sveriges mest nyskapande idé och innovationstävling!

 

Jurymedlem: Tomas Jernberg


”Hur skall man nå ut i bruset nu när musik är tillgängligt som bakgrundsmusik för alla? Jag har väldigt stora förväntningar på att man här skall kunna hitta nästa stora grej.”

Vi är extremt stolta över att ha Tomas Jernberg i juryn. Tomas drev managementbolag i Göteborg i 10 år som manager för flera av Sveriges största hårdrocksartister, spenderade sex år som Global Marketing chef för Warner Music i Norden och startade i slutet av 2017  Dimberg Jernberg mgt tillsammans med Marie Dimberg – som manager för Roxette, Per Gessle, Peter Jöback, Nause, Jonas Åkerlund m.fl.

På frågan om vilka förväntningar han har på ett av årets fokusområden Musik svarar han: ”Jag skulle vilja se tävlingsbidrag som kan påverka sättet att konsumera musik och bidrag som kan påverkar hur man upptäcker ny musik och skapar storyn som skapar fans.”

 

tomas
pressbrehouse2mindre

Briljanta vinnare i årets The Brewhouse Award 2017, mingel bilder & galagäster.


Nu är det avgjort. Under fredagens glittrande galafinal av idé- och innovationstävlingen The Brewhouse Award belönades tre projekt med 50 000 kronor vardera, som ska ta deras idé till verklighet.

En träningsväst för trygghet i motionsspåren, en digital plattform för försäljning av lokala livsmedelsproducenter samt ett projekt som syftar till att öka koncentrationen i skolan. Det är årets tre vinnarprojekt, vars upphovsmakare prisades med bland annat 50 000 kronor vardera.

110 tävlingsbidrag från hela Sverige blev till slut 15 finalister. Idéerna pitchades inför juryn (ett 40-tal kreatörer, innovatörer och företagsproffs) och nu är vinnarna utsedda!

Tema Black & Gold
Fredagens gala hade tema Black & Gold, vilket avspeglades i både klädsel, val av musik och dekor. Kvällens värdinna var Anna Svensdotter Dimle, Brewhouse verksamhetschef och konstnärliga ledare. Förutom en prisceremoni innehöll galakvällen musik med Brewhouse husband och gästartister samt ett liveperformance av konstnären VAGNELIND med tillhörande auktion.

– Vilken kväll, magi! Alla fantastiska vinnare, musiken, målningen, auktionen, stämningen. Allt. Så tacksam över att få vara en del av detta, säger Anna.

30 000 kronor till Jontefonden

Under galafinalen lyftes Jontefondens arbete genom att en målning av konstnären Vagnelind, som målades live under galakvällen, auktionerades ut till högstbjudande. Mats Jönsson, jurymedlem och grundare av MBJ Design, lade vinnarbudet som landade på hela 30 000 kronor, som gick oavkortat till fondens arbete.

Tavlan skall doneras till Ronald McDonald Hus i Göteborg, där den kommer att skänka både glädje och värme till sjukdomsdrabbade familjer. Christer Fuglesang, engagerad i Jontefonden, kommer personligen till ceremonin då tavlan skall sättas upp.

Vinnare i The Brewhouse Award 2017
Alla pristagare vann olika entreprenörsfrämjande insatser för att ta deras idé till förverkligande såsom affärscoachning, mentorskap, fri skrivbordsplats i 6 månader på Brewhouse och olika kreativa affärspaket från partners. Dessutom kryddades förstapristagarnas vinstpaket med 50 000 kronor vardera.

Av och med unga

Förstapris: Safe Steps – Alice Dahlemar, Ella Brax, Albert Nyblom, Hanna Sandberg, Emelie Nordenberg.

”En innovativ produkt med stor marknadspotential. Smart, genomtänkt och skalbar. En produkt helt rätt i tiden.”

Safe Steps bidrar till en ökad trygghet i motionsspåren. Safe Steps vill att kvinnor, likt män, ska kunna träna när och var de vill. Affärsidén är en träningsväst med insytt överfallslarm och snygga reflexdetaljer. För ett samhälle där alla ska våga röra på sig i mörkret.

Andrapris: Sapient -Felix Blohm Hagman

En nyskapande idé med stor samhällsnytta och behov. En kreativ digital lösning på ett område där det passar som allra bäst.”

Vill du ha en hemsida där alla kan lära sig om matematik och utöka sina kunskaper? En sida där det finns kurser om allt som har med matematik att göra och nya inspirerande frågor varje vecka? Har du svårt i skolan eller vill du utmana dig själv? Allt finns här, på Sapient

Tredjepris: Jobmatch – Arian Richard Saravi, Victoria Höglund

”En idé i tiden, enkel och skalbar. Med tydlig och hållbar intäktsmodell skapas förutsättningar för en bred lansering.”

Jobmatch är en innovativ jobbplattform som på ett helt nytt sätt skapar direktkontakt mellan företag och privatpersoner. Gynnar både arbetssökaren och arbetsgivaren.

Sociala innovationer och socialt entreprenörskap

Förstapris: Local Food Nodes – Albin Ponnert, Viktor Zaunders, David Ajnered

”Ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt projekt. En social innovation med en genomtänkt cirkulär ekonomi. Briljant, trovärdigt och värdeskapande.”

Local Food Nodes är en öppen digital plattform som möjliggör försäljning från lokala livsmedelsproducenter till slutkonsument utan mellanhänder.

Andrapris: Gröna Tändvätskan – Louise Siljeholm

”Ekologisk och smart produkt som omvandlar restprodukter till en innovativ lösning. Kreativ, nyskapande  och skalbar.”

Gröna tändvätskan är en miljövänlig tändvätska som är 100 procent förnyelsebar och koldioxidfri. Tändvätskan skapas av restavfall och använder inga nya resurser för att tillverkas.

Tredjepris: EQLovesFestival – Melisha Linnell, Kimtina Malmcrona

”Ett engagerande samhällsprojekt och en viktig röst i branschen. Ett verktyg för jämlikhet på kort och lång sikt. Ett efterfrågat tillskott i den svenska musikindustrin.”

EQLovesFestival är en återkommande musikfestival med fokus på musikproduktion och jämställdhet. Syftet är att lyfta fram och synliggör kvinnliga musikproducenter, ljudtekniker och mixare. Målet är att bädda för en framtid med en jämställd musikbransch. EQLovesFestival anordnas av EQLovesMusic som är en ideell förening.

Öppen ansökanFritt skapande

Förstapris: Tidioo – Isabella Borrego

”Smart, genomtänkt innovation. Kan revolutionera hela utbildningssystemet och tas vidare i en mängd nya miljöer. En idé i tiden med stor skalbarhet och potential för framtiden.”

Tidioo är ett pedagogiskt verktyg som syftar till att öka koncentrationen genom att förbättra användningen av smartphones och andra mobila enheter i klassrummet.

Andrapris: IV-bracelet – Frida McCabe, Linn Wrangmark

”Briljant designidé. Enkel och hållbar innovation med stort behov på en gigantisk marknad. Samhällssocial och med ekonomisk nytta.”

Medow utvecklar innovativa sjukvårdsprodukter som tillför glädje, komfort och effektivitet med hjälp av färg och design. Företagets första produkt IV-bracelet är ett lättanvänt och färgglatt armband som man kan fästa intravenösa slangar på för att hålla dem och nålen på plats under behandlingen.

Tredjepris: Podmosphere – Varga Moshtagh

”Välformulerad och nyskapande idé  med ny affärsmodell på en växande marknad. En kreativ plattform även för de små att synas och ta plats på.”

Podmosphere AB är världens första öppna plattform för mass-sponsring inom podcastbranschen. Podmosphere skall revolutionera sponsormarknaden inom podcastbranschen de kommande åren.

 

 

2017års finalister!


Kategorin ”Av och med unga”:

Safe Steps
Safe Steps bidrar till en ökad trygghet i motionsspåren. Safe Steps vill att kvinnor, likt män, ska kunna träna när och var de vill. Affärsidén är en träningsväst med insytt överfallslarm och snygga reflexdetaljer. För ett samhälle där alla ska våga röra på sig i mörkret.
Alice Dahlemar, Ella Brax, Albert Nyblom, Hanna Sandberg, Emelie Nordenberg

Jobmatch
Jobmatch är en innovativ jobbplattform som på ett helt nytt sätt skapar direktkontakt mellan företag och privatpersoner. Gynnar både arbetssökaren och arbetsgivaren.
Arian Richard Saravi, Viktoria Höglund

Sapient
Vill du ha en hemsida där alla kan lära sig om matematik och utöka sina kunskaper? En sida där det finns kurser om allt som har med matematik att göra och nya inspirerande frågor varje vecka? Har du svårt i skolan eller vill du utmana dig själv? Allt finns här, på Sapient.
Felix Blohm Hagman

 

Kategorin ”Sociala innovationer och socialt entreprenörskap”:

EQLovesFestival
EQLovesFestival är en återkommande musikfestival med fokus på musikproduktion och jämställdhet. Syftet är att lyfta fram och synliggör kvinnliga musikproducenter, ljudtekniker och mixare. Målet är att bädda för en framtid med en jämställd musikbransch. EQLovesFestival anordnas av EQLovesMusic som är en ideell förening.
Melisha Linnell, Kimtina Malmcrona

YOUTHINC
Idag är gymnasielever ofta passiva konsumenter av skolan. YOUTHINC stärker inflytande, innovation och inklusion i Sveriges gymnasieskolor. Efter dialog med skola och elever får eleverna under ett hackathon egenmakt att steg för steg äga sin skolgång – från innehåll till utvärdering.
Jonatan Norman, Simon Nordgren

Språkbussen
Språkbussen är en mötesplats för alla viktiga vuxna kring en individ med språksvårigheter. Språkbussen erbjuder pedagogiskt material och hur man jobbar med materialet för att utveckla och förbättra individens språk. Språkbussen är en mobil enhet som åker runt och besöker platsen där behovet finns.
Annika Melin, Hans Melin

Gröna Tändvätskan
Gröna tändvätskan är en miljövänlig tändvätska som är 100 procent förnyelsebar och koldioxidfri. Tändvätskan skapas av restavfall och använder inga nya resurser för att tillverkas.
Louise Siljeholm

Fran & Frank
Fran & Frank är ett progressivt tampongmärke som med teknik, innovation och design vill krossa menstabut, stärka kvinnor och göra tampongen till en mer värdefull livsstilsprodukt för att i längden uppnå ett mer jämställt och öppet samhälle.
Amanda Kallin, Idil Gücüyener

Local Food Nodes
Local Food Nodes är en öppen digital plattform som möjliggör försäljning från lokala livsmedelsproducenter till slutkonsument utan mellanhänder.
Albin Ponnert, Viktor Zaunders, David Ajnered

 

Kategorin ”Öppen ansökan – fritt skapande”:

Podmosphere AB
Podmosphere AB är världens första öppna plattform för mass-sponsring inom podcastbranschen. Podmosphere skall revolutionera sponsormarknaden inom podcastbranschen de kommande åren.
Varga Moshtagh

Easy Eco Marketing
Easy Eco Marketing är en ny plattform för miljövänlig och inkluderande marknadsföring. En social satsning i form av en digital tjänst, tillgänglig för stadens befolkning och arrangörer att använda för att marknadsföra event på stan. Med EEM ges miljön och människan plats.
Matilda Andersson

IV-bracelet
Medow utvecklar innovativa sjukvårdsprodukter som tillför glädje, komfort och effektivitet med hjälp av färg och design. Företagets första produkt IV-bracelet är ett lättanvänt och färgglatt armband som man kan fästa intravenösa slangar på för att hålla dem och nålen på plats under behandlingen.
Frida McCabe, Linn Wrangmark

Tidioo
Tidioo är ett pedagogiskt verktyg som syftar till att öka koncentrationen genom att förbättra användningen av smartphones och andra mobila enheter i klassrummet.
Isabella Borrego

Nordstan Activity Mall
Nordstan Activity Mall är en innovativ process för att använda mellanrummet mellan människor och företag. Få dem att organisera sig och delta i aktiviteter som är sociala, pedagogiska, underhållande och mycket mer.
Anton (Tony) Drachuk (Berg), Agnes Nemeth, Emanuel Ultz, Jessica Juhlin

Mobil Askkopp
En mobil askkopp för fem cigarettfimpar som när den är full slängs i soporna. I framtiden byggs ett återvinningssystem upp som för batterier eller returburkar.
Eva P. Eriksson

Tävlingskategorier 2017


Av och med unga

Här tävlar du som är mellan 15–20 år med kreativa eller konstnärliga idéer och lösningar – låt dina drömmar ta plats utan ramar och instruktioner. Här har du möjlighet att påverka framtidens samhälle och miljö, hur ser egentligen ditt drömsamhälle ut? Är du en ”gamer” med en unik spelidé, eller har du idéer som motverkar utanförskap och främlingsfientlighet? Låt fantasin flöda! De tävlande kan vara en person alternativt en grupp på upp till 15 personer.

Sociala innovationer och socialt entreprenörskap

Brewhouse vill ta tillvara på det engagemang som finns för socialt entreprenörskap, dvs. företagare som sätter samhällsnytta före vinstintresse. I denna kategori tävlar nyskapande idéer som exempelvis främjar miljön, ökar förutsättningarna för utsatta människor att få arbete, förbättrar barn och ungas situation alternativt leder till ökat inflytande för äldre, ökad jämställdhet eller ökad integration. De tävlande kan vara en person alternativt en grupp på upp till 15 personer.

Öppen ansökan – fritt skapande

The Brewhouse Award ska långsiktigt stärka det kulturella och kreativa entreprenörskapet och företagsklimatet. Alla idéer som, mot bakgrund av våra ledstjärnor Nyskapande, Mångfald och Tillväxt, bidrar till denna utveckling kan tävla under kategorin Öppen ansökan. Här ges konstnärlig och kreativ frihet att låta drömmar ta plats utan ramar och instruktioner – nya innovationer och konstnärliga uttryck får möjlighet att växa till något större. De tävlande kan vara en person alternativt en grupp på upp till 15 personer.

2017års jury


JURY2017 MYNEWS (2)

Tävla 2016


Tackbild-The-Brewhouse-Award-2016Tävlingsperioden för årets upplaga av hela Sveriges idé- och innovationstävling The Brewhouse Award har avslutats och vi är fantastiskt glada och stolta över att så många delat med sig av sin kreativitet och tävlat – stort och innerligt TACK!

Nu väntar det oerhört spännande uppdraget för juryn som ska bedöma alla tävlingsbidrag och alla tävlande får skriftlig feedback. Behåll kämparglöden och håll koll på din mail den 16 november då vi skickar besked om huruvida du är en av tjugo tävlande som gått vidare till semifinal. Är den en av de lyckliga som får pitcha sin idé för vår härliga jury på 50 personer, så är du varmt välkommen till Brewhouse måndagen den 21 november. Boka in detta datum och finalgalan den 8 december i din kalender redan nu! Mer information om semifinalen kommer inom kort.

Tävlingsvillkor

Bedömningskriterier för juryn

Följ oss gärna här på hemsidan och på Facebook för information om tävlingen och andra aktiviteter som pågår året om.

2017års vinster


När du deltar i The Brewhouse Award tävlar du om vinster som ska få dig och din idé eller projekt att utvecklas och lyfta. Fokus ligger på att stödja dig till att gå från dröm till förverkligande.

I varje kategori utses en första-, andra- och tredjepristagare. Förstapristagarna får en vinstcheck på 50.000 kronor. Alla pristagare får ett skräddarsytt vinstpaket som bland annat kan innehålla deltagande i något utav programmen på Brewhouse Inkubator, fast kontorsplats i Brewhouse Pop-up kontor under 6 månader med tillgång till olika mötesrum, affärscoachning, mentorskap mm. Dessutom får alla vinnare  marknadsföring genom Brewhouse många kanaler.

Priser och samarbetspartners presenteras löpande fram till och med finalgalan den 19 januari 2018!

 

Här finns mingelbilder från The Brewhouse Awards finalgala den 8:e december. Fotograf under kvällen var Sune Chee, besök hans hemsida här: www.sunesfoton.se

Vinnare 2016


Öppen ansökan – Fritt skapande

Ento Foder – Fredrik Holmgren Holm och Erik Stenberg (Malmö)
Nyskapande och fullständigt lysande idé med direkt påverkan på vår miljö. Ett innovativt sätt att förändra matsvinnet, matavfall och hela livsmedelsindustrin på lång sikt. En vinnare med den globala marknaden i siktet! Förstapris i kategorin Öppen ansökan – fritt skapande går till Ento foder.

fredrik-entofoder-800
Tendo – Sofie Woge (Lund)
En nyskapande designprodukt med stor skalbarhet som kan förbättra människors livskvalité världen över. Briljant med stor samhällssocial och ekonomisk nytta, dessutom greppvänligt. Andrapris i kategorin Öppen ansökan – fritt skapande går till Tendo.

tendo1-800
Melodymate – Love Noréus och Vidar Trojenborg (Göteborg)
Nyskapande projekt med stor potential att utmana redan befintliga lösningar. Realiserbart, enkelt och skalbart. Tredjepris i kategorin Öppen ansökan – fritt skapande går till Melodymate, den digitala musikskolan.

melodymate-800


Sociala innovationer och socialt entreprenörskap

Co-Grow: Let’s Grow Together – Rebecka Hagman (Älvsjö)
Socialt, grönt och hållbart. Nyskapande och enkelt. Briljant idé som förenar, förmedlar och skapar gemenskap över gränserna. Förstapris i kategorin Sociala innovationer och socialt entreprenörskap går till Co-Grow.

rebecka-800
FLOWCUP – Diana Lidforsen (Malmö)
Produktdesign som utvecklar, förändrar och möjliggör! Fokus – alla kvinnors lika rätt till hälsosamma mensskydd världen över. Andrapris i kategorin Sociala innovationer och socialt entreprenörskap går till Flowcup.

diana_lidforsen_flowcup

OhSnap! – Felicia Margineanu, Katarina Stojanovic, Andrea Palmqvist, Hanaan Abdirahman, Anna Berggren, Elinor Johansson, Jenny Ericsson, Aida Mokthari, Maimone Cole, Felicia Puschl (Sollentuna)
Ett samhällsprojekt för förändring, utveckling och för att lyfta normproblematik. Här skapas en unik lins för ett än mer jämlikt samhälle. Tredjepris i kategorin sociala innovationer och socialt entreprenörskap Oh Snap!

ohsnap-800

Min superkraft kallas ADHD – Mirre Svennehed (Göteborg)
En klar röst som vågar berätta och förklara. En röst till förändring av beteenden. En röst för att ge samhället en ny bild. Att vara annorlunda är en tillgång, rädslan hindret. Du är modig och dina röst och dina ord är livsviktiga. Business Regions pris i kategorin Sociala innovationer och socialt entreprenörskap går till Min super kraft kallas ADHD

Mirre Sennehed vann Business Region Göteorgs specialpris i kategorin Sociala innovationer och socialt entreprenörskap

Av och med unga

Shaft-Less Electric Motor – Daniel Jonk (Göteborg)
Med passion och övertygande innovativt tänk skapas en designprodukt med stor eftertanke och tydlig vilja till utveckling. Låt drömmen bli verklighet och flyg över vidderna likt Avatar… Förstapris i kategorin Av och med unga går till Shaft-Less Electric Motor.

daniel-800

Zleep – Otto Jonasson och Jonathan Arplöw (Göteborg)
En rolig, enkel och smart idé med skalbar potential – ett nytt grepp för att ge väckarklockan en ny uppdaterad profil. Andrapris i kategorin Av och med Unga går till Zleep.

zleep-800

Partio – Albert Frykman (Göteborg)
En idé helt rätt i tiden, välformulerad och användarfokuserad. Modigt och nyttigt att utmana en redan befintlig bransch, detta behövs! Tredjepris i kategorin Av och med unga går till Partio.

partio-800

Hand till Hand – Annie Simlund (Göteborg)
Ett projekt i tiden som skapar gemenskap och öppnar dörrar till nya möten. Här kan närområdet hitta smarta hållbara lösningar för framtiden där integration bryter ensamhet. Ung Handlingskrafts pris i kategorin Av och med Unga går till Hand till Hand.

handtillhand-800

Semifinalister

Av och med unga

Shaft-Less Electric Motor – Daniel Jonk
Min dröm var att skapa en helikopter liknande den i Avatar-filmen men problem uppstod med framför allt motorn. Shaft-Less Electric Motor är lösningen – det är en elmotor som axeln eliminerats på och som ger ökad flexibilitet och manövreringsförmåga.

Hand till Hand – Annie Simlund
Hand till Hand är kampanjen för alla. Den möjliggör en enklare vardag genom tjänster och gentjänster mellan människor. En början till ökad integration som bryter ensamhet, ger trygghet och värnar om miljön. Se dina medmänniskor och våga ge någon en hjälpande hand.

GrafSoundCable – Oscar Nordström och Daniel Hassan
Vår idé går ut på att skapa en ljudkabel gjord av grafen. Grafen är ett material som utvecklas inom Chalmers. Grafen är transparent så det är lätt att dölja, det leder el mycket bra och det är starkare än stål. Detta innebär att man kan skapa kablar som är helt genomskinliga och är mycket tåliga.

Zleep – Otto Jonasson och Jonathan Arplöv
Zleep är en innovativ alarmklocka som använder sig av distans istället för tid. Vår smarta väckarklocka omfattar funktioner som förhindrar överdrivet snoozande och missandet av busshållplatser.

Partio – Albert Frykman
Partio ämnar att förändra marknadsföring inom musik för såväl självständiga artister som skivbolag, genom att specifikt rikta sig till konsumenter och inflytelserika personer på sociala medier med hjälp av ett innovativt länksystem som gör det värt det att dela musik man älskar.

Flax – Tjelvar Guo och Ruben Hillborg
Alla har vi någon gång gjort oss skyldiga till att lägga ner lite för mycket tid på ett meningslöst mobilspel. Tänk om det fanns ett sätt som gjorde att tiden vi la ner på spelet gjorde samhällsnytta. Vår idé går ut på att skapa ett mobilspel där intäkter går till välgörenhet.

Sociala innovationer och socialt entreprenörskap

Kultur 4ür Göteborg – Kalle Karlsson
Kultur 4ür Göteborg har sedan starten 2015 arbetat med stadsdelsöverskridande ungdomskulturutbyten som metod för en mer jämlik, mindre segregerad och kulturellt hållbar stad. Verksamheten syftar till att främja integration i praktiken genom kollektivt kulturutövande på perifera platser.

Stoff Design – Josefin Lassbo
Stoff Design, Reduce-Reuse-Recycle, kombinerar nordisk design med småskalig hantverksproduktion och Socialt ansvarstagande i ett kontemporärt företagande. Med verktyg från modebranschen sätts den mänskliga kreativa potentialen i fokus i en affärsmodell med stor utvecklingspotential.

FairGame Göteborg – Kevin McIntyre
FairGame är ett spelföretag som syftar till att synliggöra nutida samhällsproblem genom att utveckla spel som väcker empati, skapar opinion och debatt. Spelen kan användas för att diskutera moraliska och etiska frågor såväl i skolan som privat.

Göteborgs Syfabrik – Pia Ekman, Maria Stahre Krupa och Katarina Elfverson
Göteborgs Syfabrik är en modern syfabrik med fokus på socialt ansvar, miljö och kvalitet. Vi producerar bland annat provkollektioner och är ett kvalitativt alternativ till att ta hem produktionen till Sverige. Medarbetarna på Göteborgs Syfabrik är i huvudsak kvinnor som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.

Co-Grow: Let’s Grow Together – Rebecka Hagman
Co-Grow möter utmaningen om hur vi på resurssmarta sätt och med minimal miljöpåverkan kan försörja urbana områden med ekologisk och närproducerad mat genom att tillvarata outnyttjad mark i storstädernas villaträdgårdar, skapa enkla jobb samt bidra till stärkt socialt kapital i staden.

OhSnap! – Felicia Margineanu, Katarina Stojanovic, Andrea Palmqvist, Hanaan Abdirahman, Anna Berggren, Elinor Johansson, Jenny Ericsson, Aida Mokthari, Maimone Cole, Felicia Puschl
OhSnap! Sweden är fotoverksamheten och fotoagenturen för tjejer som använder kameran som verktyg för samhällspåverkan och som utmanar samhällets normer och skönhetsideal. Kameran stärker tjejerna i deras egna värde där de får betrakta istället för att bli betraktade.

Flowcup – Diana Lidforsen
Menskoppen FLOWCUP® introducerar morgondagens användare till ett nytt sätt att använda menskoppar på. FLOWCUP® är ”Smaller, smarter, smoother.”

Öppen ansökan – fritt skapande

Tendo – Sofie Woge
Tendo är ett robotiserat greppverktyg för äldre och sjuka som erbjuder frihet och ökad självständighet genom att kombinera artificiell styrka i kombination med rehabilitering. Den är utvecklad med användaren i fokus och är skapad för människor, inte symptom.

StoryTourist – Johanna Forsman och Andreas Jansson
StoryTourist är ett nytt spännande sätt att läsa och skriva – ett slags Pokémon Go för berättelser! StoryTourist- appen tar med dig på upptäcktsfärd i litteraturen så att du fysiskt kan vandra i berättelsens miljöer. Du kan också skriva egna noveller som appen förvandlar till litterära skattjakter!

Ento Foder – Fredrik Holmgren Holm och Erik Stenberg
Ento Foder odlar insekter på matavfall och biogasavfall som blir till ett hållbart djurfoder och gödsel. Vi skapar ett cirkulärt system som tar hand om avfall, gör om det till protein som sedan kan gå tillbaka till matkassen via odlad fisk eller kyckling.

Chargly – Jonas Eriksson
What if you didn’t have to think about charging your devices ever again? The charging works just like wifi and will charge everywhere. The possibilities are truly endless. The future is completely wireless and we are cutting the final cord.

Learnimore – Marcus Blidsell, Jonathan Svensson & Edwin Flataunet
Learnimore är en webbaserad marknadsplats som skapar ett enkelt och interaktivt lärande online. Med hjälp av vårt virtuella klassrum som stödjer webbkamera, skärm-delning och fildelning skapar detta ett mer interaktivt och effektivt sätt att både lära ut och lära sig.

Melodymate – Love Noréus och Vidar Trojenborg
Vi omdefinierar dagens musikundervisning och gör det möjligt för alla att börja spela ett instrument. Vi gör det enkelt för alla att hitta kompetenta och pålitliga musiklärare. Genom att koppla samman familjer med musiklärare erbjuder vi alla en musikundervisning efter deras villkor.

Stolt! – Karl Peter Eriksson, Nina Ewald och Amanda Flodin
Dagens barnkultur saknar berättelsen om det queera barnet. Vi måste berätta den! Genom att lyssna till barnens egna tankar och erfarenheter kring kärlek och identitet skapar vi barnoperan Stolt!

2016 års eminenta jury bestod av:


Tävlingsperioden för 2016 års The Brewhouse Award pågick mellan 1 september-9 oktober och det var under den här perioden bidragen skickades in. Därefter påbörjades juryarbetet. Juryn till The Brewhouse Award är handplockad på grundval av expertis, praktisk erfarenhet och exceptionellt affärsmannaskap inom den kulturella och kreativa sektorn och kommer att ger tävlingsdeltagaren professionell och kvalificerad feedback på idén. 2016 års jury bestod av näringslivstoppar, ledande kulturprofiler, namnkunniga innovatörer, entreprenörer och konstnärer.

The Brewhouse Award 2016 Jury:

Webbyrå mkmedia
Till toppen