Blogginlägg taggade med:

Linda Vagnelind


Vagnelind tar sin ”kreativa playknapp” till The Brewhouse Awards finalgala

Vagnelind är konstnären som har gjort sig ett namn genom att måla live och upp och ner. I bagaget har hon både galor och porträtt av kändisar. Men synen på den egna konsten är mindre spexig och mer komplex.

Det är en sprudlande person som ropar ”kom in” genom dörrspringan på Majorsgatan i Göteborg. Det är här konstnären Vagnelind spenderar sina i bland alldeles för långa arbetsdagar. Familjen, som bor ett par kvarter bort, får ringa hem henne de gånger hon fastnar bland färg och penslar. Vagnelinds liv har alltid varit konstnärligt, men handlar inte bara om konst.
– Det hade lika gärna kunnat bli teater eller fotografi, men jag valde konsten som uttryckssätt. Utgångspunkten ser jag som samma; friheten att uttrycka sig, säger hon.

Yoga är en betydande del i Vagnelinds liv, som har en plats även i studion. I taket sitter krokar som nyfikna besökare brukar undra över. De är till för mer komplexa positioner.

Direkt innanför galleriets glasbeklädda vägg som vätter ut mot gatan hänger tavlor som knör och samsas från golv till tak. För Vagnelind är skaparprocessen en betydande del av det slutgiltiga konstverket. Därför är den här platsen en viktig del i konstnärsskapet. Det är inte sällan som kunder i galleriet blir inbjudna till den angränsande studion för att ta del av den kreativa process som pågår.
– En stor del av mitt tänk är att folk ska få inblick i den kreativa processen, det ska vara äkta, säger hon.

Vagnelind släpper in färg i livet genom konsten, men resten av tingen i vardagen är svartvita. I familjens smakfullt inredda lägenhet mixas tidens tand med moderna inslag och stilsäkra designklassiker. Allting är i gråskala, förutom barnens rum – där får barnen gå loss som de vill.
– Just när man jobbar med färg hela tiden är det skönt att ha det avskalat hemma, säger hon.

Det finns en medvetenhet i hur kommersiellt Vagnelinds varumärke får kännas. Viljan att undvika det kommersiella kommer från konstnärens bakgrund som kläddesigner. Då handlade det om stora produktioner. Nu, när Vagnelind styr själv, vill hon bort från det tänket. Men erfarenheten är något hon värderar.
– Att tänka kollektioner och business har hjälpt mig mycket, men det har också gett mig insikter i vad jag vill med mitt konstnärskap, säger hon.

Karriären tog ett rejält språng 2013 när Vagnelind ställde ut i Malmö i samband med Eurovision Song Contest. I dag känner konstnären att hon står vid ett vägskäl. Varumärket har börjat växa upp och med det har konstnärskapets personlighet börjat träda fram.
– Jag är fortfarande trevande. Jag letar fortfarande efter vad som är mitt och vad som är jag, men jag är på god väg och jag kommer att vara smalare i det jag gör om två år.

2015 började Vagnelind livemåla tavlor på olika event. Första gången var i Berlin, där hon målade tre tavlor upp och ner inför 250 personer. Efter det har hon tagit samma koncept till både Brewhouse, Kulturkalaset och olika galor, fast inte alltid upp och ner.
I januari är det dags igen, på The Brewhouse Awards prisgala. Kanske blir det sista chansen att få uppleva Vagnelinds livekonst.
– Det har varit en rolig resa, men jag har alltid känt att livemålandet kan skada mitt varumärke eftersom det handlar om så förenklade bilder. De som ser mig måla live kan tro att det är vad jag är som konstnär.

Familjen har lagt mycket energi på att få lägenheten som de vill ha den. Ett av favoritljuden hemma är knarret i köksluckorna.

Engagemanget för andra konstnärer och nyfikenheten för andra kreativa former än den egna gör att Linda Vagnelind också sitter i juryn för The Brewhouse Award. Tillsammans med ett fyrtiotal andra experter inom kreativa områden hjälper hon nya kreatörer att få chansen att förverkliga sina idéer och hitta sin grej.
Genom mångfalden av uttryck som ryms inom galleriets väggar framställs en mångsidig kreativitet. Tusch, kol och snabbhet är ett sätt att arbeta, medan färg, historia och tid är ett annat. Det ger olika uttryck med samma skapare som avsändare. Vagnelind jobbar gärna med flera verk samtidigt för att kunna använda sig av energin som variationen ger.
– Det är kul att jobba med en målning i taget också, men man väcker någonting speciellt när man arbetar med flera historier på samma gång.

Att väcka någonting är också något som hon omnämner som sin kreativa ”playknapp”. Förr var resande och det hon kallar för ”bildknarkande” en stor inspirationskälla, medan hon i dag i stället behöver fokusera på att filtrera alla intryck som snurrar i huvudet. Vagnelind är på ständig jakt efter det som är renodlat och eget.
– Jag tror mer att det är jobbiga saker än bra saker som påverkar en. Efter att min mamma gick bort för några år sedan bestämde jag mig för att använda kraften som kom ur sorgen. Man får fasiken lära sig att använda den, för den kommer inte gratis, säger hon.

En annan kraft är kämparglöden, som Vagnelind anser behövs i en bransch där män tillåts ta en annan plats än kvinnor.
– Ett exempel är att jag i början ofta fick frågor kring rollen som mamma. Jag är inte mamma på jobbet och vill hellre prata om min passion i att måla. Jag tror man måste vara extra tydlig som tjej i vad man står för och vem man är. Den utmaningen gör att jag känner mig stark och peppad. Jag tänker som Håkan Hellström, jag ska fan visa dem, säger hon.


The Brewhouse Award och auktionen

Brewhouse samarbetar med Jontefonden i årets finalgala av The Brewhouse Award. Nytt för i år är att Vagnelinds målning, som målas live under galakvällen den 19 januari, auktioneras ut till högstbjudande för att sedan hänga i Ronald McDonald Hus i Göteborg. Pengarna går oavkortat till Jontefonden och deras arbete med utsatta familjer. Under en ceremoni kommer målning att hängas upp i Ronald McDonalds hus under våren där donatorn självfallet bjuds in. En plakett med donatorns namn kommer att sitta vid målningen.

Vill du buda?
Förhandsbud läggs på gala@brewhouse.se fr.om. 20 december t.o.m 19 januari kl. 19:00. Utgångsbudet är 10 000 kronor. Vänligen skriv fullständiga kontaktuppgifter samt budsumma. Följ budgivningen på www.brewhouse.se.
För telefonbudgivning under auktionen vänligen meddela gala@brewhouse.se senast kl. 18:30 den 19 januari. Du kan givetvis också buda på plats under själva galan. Auktionen startar ca. kl. 21:00. Auktionsvinnaren / donatorn kommer att tillkännages offentligt, om inte annat önskas.

Läs hela inlägget

Här presenteras juryn för Sveriges mest nyskapande idé- och innovationstävling

Idag presenterade Brewhouse sin mest namnkunniga jury för The Brewhouse Award genom tiderna. På plats på scenen på Mediedagarna, Meg,  fanns fyra jurymedlemmar ur den 52 personer starka juryn. Stort tack till alla som besökte oss på Meg på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs hela inlägget

Jurymedlem nr 14 i The Brewhouse Award: Linda Vagnelind

 

Linda Vagnelind
Konstnär
VAGNELIND

 

Hej Linda!

Vem är du, vad jobbar du med och vad brinner du för?

– Jag började min karriär som konstnär på heltid i ett gammalt soprum i stan. Jag bjöd in gallerister och efter sex månader flyttade jag till min studio på 260kvm i Skansen Kronan i centrala Göteborg. Jag bokades för en singelutställning med 15 stora porträtt på Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. Om jag inte är i studion så står jag på en scen och målar live.

Jag är extremt passionerad i det jag gör och har höga krav, är lite besatt av att allt jag gör måste bli bra vare sig det är en stor målning för en hotellobby eller en livemålning inför 500 personer. Att måla är min passion. Jag är tacksam att få jobba med fantastiska kunder och spännande projekt världen över. Det är där jag får min inspiration att utvecklas mer, skapa nya kundrelationer och driva mitt företag framåt.

Ledord: MAKE YOUR WALLS TALK

Läs hela inlägget
Webbyrå mkmedia
Till toppen