Meny

Sociala företag välkomna på Brewhouse


Brewhouse brukar rikta in sig på kulturella och kreativa näringar, men visste du att det går hur bra som helst att söka till inkubatorn om du funderar på socialt företagande?

Men då är frågan: vad innebär socialt företagande? Det är ett brett begrepp med en tydlig tanke: Att bidra till ett bättre samhälle. Det är ett viktigt område för att nå en utveckling med fler hållbara företag, det kan vara såväl småskaligt och lokalt som av större systemförändrande karaktär.

De samhällsutmaningar man vill skapa lösningar för kan vara allt från tillgång till rent vatten i Afrika eller tillgång till offentlig service i Norrlands glesbygd. Exempel på sociala innovationer är Missing People, Wikipedia, brandkåren osv. Idag finns det ungefär 300 Sociala företag i Sverige och de växer med ca 60-70 företag per år. Trots att vår historia inom socialt företagande är ganska kort så går det att se en stark ökning.

Resursrestaurangen är ett socialt företag som finns på Brewhouse. De hjälper Göteborgarna att slänga mindre mat och på så sätt minska matsvinnet. De samarbetar med sina ”svinnpartners” vilket är verksamheter som hanterar mat, t.ex. grossister, handlare, bagerier osv. Istället för att maten slängs gör Resursrestaurangen något bra av den, exempelvis catering och workshops om hur man förlänger hållbarheten på maten. De har även föreläsningar om hur andra kan minska sitt matsvinn.

En av grundarna till Resursrestaurangen, Paul Wallner, berättade lite mer om hur han tycker det är att driva ett socialt företag.

”Det är kul men samtidigt svårt, ibland känns det som att definitionen av ett socialt företag skiljer sig mycket. Vi har ett vinstmål precis som alla andra, men vi vill ju inte göra vinst för vinstens skull utan jobba med den här frågan vi brinner för. Det bästa vore om vi inte behövde finnas. Det bästa vore om det inte fanns något matsvinn. Då behövde vi inte åka runt och informera utan då kunde folk fortsätta upp all sin mat.

Min ambition är att göra något gott så att vi kan lämna något efter oss som var bättre än hur vi fann det. Det blir lite som när man lånar någons lägenhet, man vill helst att det ska vara ännu finare än när man kom, bara för att man vet att folk uppskattar det. Det kan man väl applicera på jorden också.”

 

Paul citat

 

Läs mer om Resursrestaurangen.

Webbyrå mkmedia
Till toppen