Meny

Regissör och skådespelare i juryn för The Brewhouse Award


Regissör och skådespelare i juryn för The Brewhouse Award

Erik Ståhlberg är en nyfiken och erfaren skådespelare som styrt över till att regissera. Nu startar han egen fristående teater och tar dessutom plats i juryn för The Brewhouse Award!

Från att ha börjat med skolteater och ambulerande teater i Halland i ungdomsåren kom Erik Ståhlberg in på Scenskolan i Göteborg. Efter detta spenderade han sex år på Angeredsteatern och har efter det arbetat på i princip alla teatrar i stan. Erik har sedan 2003 arbetat mest med regi, nu senast med TV4:s Lillelördag, och just nu är det nya, stora projektet att etablera en ny teater i Göteborg och Västra Götalandsregionen, Teater Bauer.

– Jag hade länge känt att den teater jag var anställd på hade styrt in på ett spår som jag inte trodde på, så jag sa upp mig för drygt ett år sedan. Tanken att tillsammans med några kamrater starta en fullskalig teater som kunde spela alla genrer och var tillgänglig för den breda publiken hade funnits länge. Nu var det alltså dags att sjösätta de idéer vi hade och vi är nu på väg. Mycket spännande!

Vad drivs du av?
– Jag brinner för teater som låter innehållet styra vad som i slutändan blir en föreställnings form, och det som driver mig är strävan efter att gestalta det mänskliga temat, teaterns ursprung och kärna. Att gestalta människan som hon är. Jag tror att alla samhällen som i någon mån vill vara med att utvecklas positivt vad gäller alla medborgare måste se sambanden, alltså ur vilken kultur det kommer och i vilken det befinner sig. Kreativitet och kultur är förutsättning för utveckling. Om framtiden är ju svårt att sia, men de branscher som lyckas se framtiden ur mänskligt perspektiv har nog ett bättre utgångsläge.

Regissör och skådespelare i juryn för The Brewhouse Award

 

Varför är The Brewhouse Award viktig?
– Jag tycker bredden är intressant och jag tror att det kan inspirera till intressanta utvecklande projekt. Det tillför hela branschen något värdefullt och att få en bra start tror jag är oerhört viktigt.

Vad kan just du bidra med?
– Jag är ju i min profession van att avläsa människor i ett kreativt flöde, så där tror jag att jag kan tillföra något. Jag är också van vid att ställa frågor som kan leda ett projekt vidare eller kan ta andra banor.

Klicka vidare för att läsa mer om The Brewhouse Award, tävlingsperioden är öppen 1-30 september.

Kolla in vad nystartade Teater Bauer planerar.

Webbyrå mkmedia
Till toppen