Meny

Prisad och nyfiken fotograf i juryn för The Brewhouse Award


Prisad och nyfiken fotograf i juryn för The Brewhouse Award

Foto: Martin von Brömssen

Anna von Brömssen är en prisad och nyfiken fotograf som lyckas beröra med sina bilder. Hon har vunnit Stora Journalistpriset och har fortfarande linsskyddet väldigt mycket av. Som jurymedlem för The Brewhouse Award hoppas hon möta nyskapande, överraskande och tydliga idéer.

Anna har frilansat med Göteborg som bas sedan 1996. Hon arbetar framförallt med reportage och porträtt för tidningar, tidskrifter, bokförlag och företag. Men hon har också gjort flera längre egna projekt som uppmärksammats, som reportaget Sebbe visste att han snart skulle dö om Sebastian som dog bara 15 år gammal. För det prisades hon mångfalt, bland annat mottog hon Stora Journalistpriset, TT Stora Fotopris, Årets bild och Barncancerfondens journalistpris. Reportaget blev senare en bok och en utställning. All denna erfarenhet vill hon bjuda andra kreatörer på.

– Jag vill gärna komma närmare, följa och hjälpa unga entreprenörer med det jag kan. Det ger mig inspiration att vara en del i arbetet, jag har arbetat med fotografi länge och har kunskap i många närliggande områden. Jag imponeras framförallt av nytänkande, genomarbetade idéer.

Citat Anna von Brömssen, The Brewhouse Award 2016

Anna utbildade sig till fotograf på Glasgow School of Art i Skottland där eleverna uppmanades att ta idéer flera varv och alltid ställa sig frågan varför. Detta arbetssätt har följt med henne sedan dess och för henne är det självklart att lyfta fram kreativitet som framgångsfaktor.

– Det är jätteviktigt att lyfta företag med idéer inom kreativitet och kultur, för att kulturen ska få en ständig förnyelse och för att andra ska få ta del av det men också för att andra ska bli inspirerade av att starta. I arbetslivet behövs det dessutom som en motor i ett bredare perspektiv. Många företag borde bli bättre på att få in kultur och kreativitet som en större del i sin verksamhet.

Vad brinner du för?
– Bra berättelser som berör, engagerar och ifrågasätter. Jag förstod tidigt att det var med bilder jag skulle berätta. Jag tycker om blandningen mellan korta och längre uppdrag. Jag har också gjort samarbeten inom andra områden som dans och teater, uppdrag för böcker och utställningar och större kulturella arrangemang. Arbeten jag verkligen brunnit för och som engagerat mig mycket.

Vilka egenskaper behövs för att lyckas?
– Ihärdighet, bevara lusten och påminna sig själv om varför man började. Våga släppa och inte oroa sig. Mycket löser sig av sig självt om man har en bra ide, kunskap och talang. 

Klicka vidare för att läsa mer om The Brewhouse Award, tävlingsperioden är öppen 1-30 september.
Nyfiken på Annas bilder? Se mer på vonbromssen.se.

Webbyrå mkmedia
Till toppen