Meny

Origami-workshop hett julklappstips!


Anna Hedenrud jobbar med den japanska konstformen Origami. Brewhouse bjöd in henne att hålla en workshop under Kulturkalaset 2016 där besökarna själva kunde få prova olika vikningar och uppleva lite av den japanska kulturen. Det var en väldigt roligt upplevelse både för oss och för alla besökare. 
Anna Hedenrud

Berätta lite om dig själv, din bakgrund och din verksamhet
Jag har vikt origami sen jag var liten och alltid klippt och tejpat med papper och papp hejvilt. Papper är ett fantastiskt material och finns ju överallt runt oss! Att det är ett förnyelsebart material är också viktigt för mig som naturentusiast och miljöintresserad.

Numera hålls mitt vikande igång av ett intresse för japansk kultur, en passion för att lära ut och ett behov av att ständigt skapa. Det är fantastiskt att se vad vi kan skapa tillsammans och hur glada folk kan bli av en så enkel sak som att vika papper. Jag har startat min verksamhet i långsamhetens tecken, alltså jag har just nu tid att låta verksamheten växa i sin egen takt, vilket känns väldigt lyxigt.

Hur kom du in på det här spåret?
Det är ett frö som har grott en längre tid. Jag har länge velat arbeta med något kreativt då det är ett sätt att skapa glädje och lugn för andra och för sig själv, som jag tror är väldigt viktigt i dagens samhälle. Jag inspireras mycket av naturen och av andra konstformer. Och det faktum att jag inte kan hålla händerna stilla, helt enkelt. Efter några år som miljövetare gjorde jag slag i saken och ägnar mig nu helhjärtat åt workshops i papper, utställningar och eget skapande. Ett typiskt uppdrag är en öppen workshop under ca 2 timmar på exempelvis muséer och bibliotek.

Du var med Brewhouse på Kulturkalaset och höll i en origamiworkshop, hur var det?
Det var väldigt roligt att vara med! Jag har haft workshops i liknande stil, men inte med så mycket människor som kom och ville prova. Besökarna fick vika en klassisk japansk papperskub som ser komplicerad ut, men fungerar bra för nybörjare, samt testa att vika en lampskärm.

Vi närmar oss jul. Vilka klappar kan du erbjuda för den pappers- och pysselintresserade?
Om du och dina vänner är intresserade av origami håller jag gärna en skräddarsydd workshop med er. Ca 2-3 timmar är lagom, då går vi igenom vikteknik, viker tillsammans och har roligt. Jag lär ut både traditionella japanska projekt och moderna. Kika in på min Instagram (adress nedan) för att se exempel på vad man kan lära sig. Förkunskaper är inte nödvändigt, bara ett intresse av att lära sig något nytt.

Hur skulle du önska att din origamiverksamhet utvecklas i framtiden?
Jag vill fokusera mer på återbruk och att använda mina egna handgjorda papper, både till workshops och i utveckling av egna produkter till försäljning. Jag vill också samarbeta mer med andra, för att det är otroligt givande och roligt! Dessutom vill jag integrera mitt intresse för att skära i papper (kirigami) i min verksamhet.

Följ Anna på Instagram

Kontakta Anna via mail: anna.hedenrud@gmail.com

Webbyrå mkmedia
Till toppen