Vi brygger kultur


Brewhouse är den solklara källan för tillväxt inom kulturella och kreativa branscher. Ett bubblande kluster av företag och entreprenörer och en språngbräda för idéer och människor, där alla former av konstnärskap och entreprenörskap får mötas och växa.

Brewhouse är centralt beläget i Gårda i Göteborg och rymmer bland annat studios, event- och konsertarena, inkubatorverksamhet, talangutveckling, pop-up kontor och medlemsnätverk. För dig kan Brewhouse vara såväl en tillfällig mötesplats för kreativa events, nyskapande konferenser, konserter och publika evenemang, som en fast utgångspunkt – rentav din hemvist i tillvaron.

Här korsas vägar, här knyts kontakter och här skapas samband. Vi är en öppen och tillåtande mötesplats för tillfälliga besökare, folk i förbifarten, musiker, konstnärer, kreatörer och entreprenörer, ung som gammal. Till Brewhouse är alla välkomna. Du också!

Brewhouse startades på initiativ av Business Region Göteborg och drivs som en ideell förening. Vårt uppdrag är att bidra till ökad lönsamhet och sysselsättning inom kulturella och kreativa branscher, vara en mötesplats och testarena för innovativa projekt och affärsidéer samt inspirera till gränsöverskridande möten.

Vår finansiering kommer från Business Region Göteborg, Västra Götalandsregionen samt från egna verksamhetsintäkter. Vi är en icke vinstdrivande organisation och allt eventuellt överskott från vår kommersiella verksamhet går oavkortat tillbaka till verksamhetens talang- och inkubatorverksamhet. På så sätt är alla våra samarbetspartners, kunder och gäster med och bidrar till utvecklingen inom den kulturella och kreativa sektorn.

Logotyp CSR Vast

Brewhouse är medlem i CSR Västsverige som är en plattform för lärande, samverkan och erfarenhetsutbyte för hållbar utveckling. De verkar för positiva synergier mellan affärer och samhällsansvar och erbjuder relevant stöd och mötesplatser i många former. Genom vårt medlemskap kan vi öka vår kompetens inom området, få nya kontakter som utvecklar vår egen verksamhet och kunderbjudande.

Logotyp Westpride

Brewhouse är en välkomnande och tillåtande mötesplats för kreatörer i centrala Göteborg som sedan 2015 är stolt huvudpartner till kulturfestivalen West Pride. West Pride är en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst och kultur.
Genom att West Pride har flyttat sitt kontor till oss i Gårda tar Brewhouse och West Pride ett gemensamt grepp för att tillsammans stärka den normkritiska konsten och kulturen i Göteborg och Sverige.

Styrelse


Historik


I det gamla arbetarkvarteret Gårda uppfördes 1935 den tegelgula byggnaden ”Apotekarnes Vattenfabrik”. Det var i skuggan av stadens stora ölbryggerier som några apotekare bestämde sig för att tillverka mineralvatten, istället för att importera det från kurorter på kontinenten. Huset ritades av arkitekt Folke Bensow och är ett typiskt exempel på funktionalistisk industriarkitektur med pelare, bjälklag och fasader i betong – klädd i gult tegel.

1981 byggdes fastigheten om till Industrimuseum.

1994 flyttade Etnografiska museet in.

2004 invigs Brewhouse. Arkitekterna Björn Edström och Anna Eriksson omgestaltade de öppna hallarna för industriellt bruk till ett kluster för småföretag inom kreativa och kulturella näringar, med särskilt fokus på musikbranschen.

2006 Brewhouse Arena namnges under en sprakande galaeftermiddag. I den gamla tappningscentralen kan vi genom en donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur, utrusta Arenan med den senaste ljud-/bild- och ljustekniken. Under de kommande fem åren stöttar även Stena AB Brewhouse verksamhetsutvecklingen och möjliggör en stor satsning på talangutveckling inom kultur och upplevelsenäringen.

2007 Brewhouse affärsidétävling My Mission vinner Swedish Art and Business Award för bästa produktutveckling.

2008 Klustret fortsätter att växa, och nu är vi ca 60 företag som sitter i Brewhouse.

2009 arrangeras en internationell låtskrivarverkstad som resulterade i listettor med bland annat Rihanna och Craig David.

2010 korades Brewhouse Big Band till segrare i SM för ungdomsstorband.

2011 tilldelas Annelie Hulthén Entrepreneur for the World Award, i kategorin Politiker.
I juryns motivering: ”Anneli Hulthén belönas för sitt stora engagemang och stöd för entreprenörskap i Göteborg. Vi har speciellt fokuserat på tre initiativ, Brewhouse, Företagsakuten och Expedition Framåt. Dessa projekt är goda exempel på bästa praxis (best practices) som förtjänar att uppmärksammas internationellt eftersom de stärker entreprenörsandan i en stad”.

2012 Efter en större omorganisation påbörjas resan mot ett tydligare koncept, där Brewhouse breddar sig för att innefatta hela KKN (kulturella och kreativa näringar).

Tioårsjubileum 2014


Tack alla som gjorde Brewhouse jubileumsfest till en succé!

Måndagen den 6 oktober 2014 fyllde Brewhouse tio år. Det var en härlig och hektisk dag som innehöll lyckönskningar från vänner och gäster. Vårt öppna hus fylldes snabbt med nya möten, idéer och tankar som gav oss bra energi inför framtiden.

Vi vill säga tack till alla medlemsföretagare, artister och besökare – ja, tack så mycket till er alla som bidrog till en fantastisk eftermiddag och kväll!

Nedan finns ett urval av bilder från eftermiddagen och kvällen som man kan klicka på och se i större format.

Jobb & praktik


Lediga tjänster

Just nu har vi inga lediga tjänster men följ oss på Facebook så vet du när vi söker nya kreativa krafter.

Praktikplats

Vill du vara med och utveckla spännande möten mellan entreprenörskap och konstnärskap? Vi tar gärna emot dig som går lämplig utbildning och som är nyfiken på hur kultur kan omvandlas till hållbara affärer.

Maila dina kontaktuppgifter, CV och personligt brev till oss på info@brewhouse.se. Berätta om dig själv, utbildningen du går och vilken period du vill praktisera hos oss.

Nyhetsbrev


För att prenumerera på vårt nyhetsbrev, skriv in din e-postadress. Ett e-postmeddelande med en bekräftelse kommer att skickas till dig.

Webbyrå mkmedia
Till toppen