Meny

Jurymedlem nr 9 i The Brewhouse Award: Lizette Jonjic


Lizette Jonjic, jurymedlem för The Brewhouse Award

Hejsan Lizette!

Vem är du och hur ser din bakgrund ut?

– Jag arbetar som filmproducent. Tidigare via eget bolag men sedan ett år tillbaka arbetar jag på Zentropa International Sweden AB. Detta bolag står bakom filmer av bland andra Lars von Trier och Susanne Bier. Efter avslutat mediegymnasium halkade jag in som praktikant på en långfilmsinspelning. Nu 17 år senare är jag är kvar i samma bransch, men med några avstickare inom reklamfilm, musikvideoproduktion och filmfestivalarbete. Under vägen blev jag intresserad av hela processen av en filminspelning, från idé till färdigt resultat och allt däremellan, därför föll mitt val naturligt på att producera.

Jag har de senaste åren varit involverad i internationella samproduktioner, något jag tycker om då man skapar nätverk och kommer i kontakt med kreatörer över hela Europa. Det bästa med mitt yrke är att få arbeta kreativt, vara del i en process och att få ta del av andras historier och idéer. Att verka tillsammans med andra gör en klokare även om man som producent i slutänden är väldigt ensam i sina beslut och har ett stort ekonomiskt och administrativt ansvar.

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i?

– Främst för att jag är en väldigt nyfiken person. Men även för att det är spännande att få ta del av nya idéer och visioner. Tycker också det är ett intressant upplägg där representanter från olika yrkesområden och näringar möts, det tycker jag är nyskapande och kreativt.

Vad kan du bidra med som jurymedlem?

– Givetvis sitter jag inne med kunskap inom min bransch, filmbranschen. Den kunskap jag bär med mig hoppas jag kunna bidra med i juryarbetet på ett eller annat sätt. Inom mitt yrkesområde måste jag på kort tid bedöma hur genomförbara olika projekt är, hur visionen ser ut, vilka förutsättningar de har och om de är möjliga att finansiera. Men lika mycket som jag hoppas kunna bidra med min egen kunskapsbank så hoppas jag att jag kommer att inspireras av och låna kunskap av alla medverkande.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en innovatör och entreprenör?

– Drivkraft, övertygelse och ödmjukhet kommer man långt med.

Är kreativitet och kultur en motor för utveckling, en råvara som vi borde bli bättre på att ta tillvara – hur ser du på framtiden inom dessa branscher?

– Med risk för att låta pretentiös så ser jag kreativitet och kultur som ett självklart verktyg för motorn. Ett verktyg för utveckling, rörelse och meningsfullhet. Ett verktyg för att förstå och spegla vår historia och samtid och för att förstå varandra.

Tre snabba tips till någon som har en idé de vill realisera!

– Du måste brinna för din idé. Var tydlig. Var beredd på att saker kan ta tid.

Klicka vidare för att tävla eller läsa mer om The Brewhouse Award.

Webbyrå mkmedia
Till toppen