Meny

Jurymedlem nr 5 i The Brewhouse Award: Arghavan Agida


Arghavan Agida, jurymedlem för The Brewhouse Award

Hej Arghavan!

Kan du berätta lite om dig själv, din bakgrund, drivkrafter, var du är idag och hur du ser på framtiden?

– Jag heter Arghavan Agida, jag är artist, social entreprenör och ambassadör för UN Women i Sverige. Min familj flydde från Iran till Sverige 1988, jag var då fem år gammal. Ända sen dess har jag vetat om varför vi var tvungna att lämna vårt vackra land. Min pappa var poet och författare och efter revolutionen i Iran blev konst begränsad och för att vi skulle överleva var vi tvungna att lämna Iran. Det har varit ett privilegium att få växa upp i Sverige och att ha all yttrandefrihet. Att använda sin röst för dem röstlösa. Jag har tagit vara på det och i vuxen ålder har jag använt min musik och kreativitet för att belysa kvinnors rättigheter globalt.

Jag har skrivit boken ”Zan” som handlar om tio kvinnor som berättar hur det är att leva i Iran, jag jobbar med en dokumentärfilm och föreläser i skolor. Jag har även startat organisationen Creative Changemakers, talanger som genom sin konst och kreativitet kommer upplysa om mänskliga rättigheter och skapa nya broar och möjligheter. Det är viktigt för mig att inspirera och hjälpa människor att nå alla sina drömmar, så därför kommer jag i framtiden genom mina projekt föreläsa mycket för ungdomar och speciellt kvinnor.

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i?

– Jag tycker det är väldigt kul att få vara en del av en tävling som står för allt jag själv har och jobbar för. Att se hur unga människor använder sina kreativa idéer för att involvera fler och hur de genom oss kan få mer hjälp. Jag brukar alltid säga, ”Det kommer vara någon som tror på dig, fast du måste tro på dig själv först”.

Kulturella och kreativa näringar – hur ser du på dessa näringars betydelse för framtida tillväxt?

– Kultur är väldigt viktigt och det kan aldrig bli för mycket. Jag tycker man borde satsa ännu mer på det och kanske mer på kvinnliga konstnärer och entrepenörer. Konst berikar.

Vad kan du bidra med som jurymedlem?

– Jag kommer att kunna dela med mig av mitt globala kontaktnät och även hjälpa till om hur man marknadsför sig utanför Sverige.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en innovatör och entreprenör?

– PASSION, DRIVKRAFT OCH VILJA

Har du några snabba tips till någon som har en idé de vill realisera!

– Tro på dig själv, och ge aldrig upp.

Klicka vidare för att tävla eller läsa mer om The Brewhouse Award.

Webbyrå mkmedia
Till toppen