Meny

Jurymedlem nr 28 i The Brewhouse Award: Paula Pantolin


Paula Pantolin, jurymedlem för The Brewhouse Award 2015

Paula Pantolin, jurymedlem för The Brewhouse Award 2015

Hejsan Paula Pantolin!

Vem är du, vad arbetar du med och var hämtar du din inspiration ifrån?

– Jag har en MFA i fri konst och en MFA i smyckedesign/silver och guldsmide. (Drygt 10 år med linssoppa till middag 🙂 ). Under de senaste två åren har jag jobbat som formgivare för ett annat svenskt smyckemärke parallellt med mitt eget märke Pantolin som jag startade år 2006. Lagom till mitt 10-årsjubileum startar jag tillsammans med en kollega systermärket La Maison Bagatelle. Jag jobbar med etiska smycken i ädla metaller, och med väldigt hög kvalitet i hantverk och val av material. Det är viktigt för mig att det är Fairtrade och Fairmining och att det går att spåra varifrån stenarna kommer. Eftersom jag har basen inom den fria konsten tänker jag kanske lite annorlunda än en klassiskt utbildad guldsmed. Jag kommer att utöka med en mindre kollektion accessoarer till våren, en 10-års happening! Min inspiration kommer från historisk konst, havet, musik, arkitektur, balett… Jag njuter hejdlöst när jag har en utmaning att lösa!

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i och hur ser du på kulturella och kreativa näringars betydelse för framtida tillväxt?

– Världen blir andefattig utan kreativa gärningar! Eftersom jag är kreativ dygnet runt(!) själv, och har kämpat väldigt hårt, vill jag gärna hjälpa någon som behöver en kick uppåt! Jag vet hur tufft det är för kreatörer!

Vad kan du bidra med som jurymedlem?

– Jag kan bidra med ett vitt synsätt, eftersom jag ofta försöker angripa problem från oväntat håll! Jag har dessutom befunnit mig i flera olika nischer inom design och konst, även inom klädbranschen med couturekläder, inredning/utsmyckningar, illustration mm. Är tokig i fina kvaliteter på ädelstenar, stenar, spetsar, ritpapper… Jag har även undervisat i teckning, måleri, skulptur och smyckesmide. Jag har dansat klassisk balett i många år och har en speciell hatkärlek till det. Jag arbetar nu också med smycken för den kommande operan Dansa min docka, som bygger på en verklig händelse, kopplad till balett och till psykisk sjukdom hos en ung flicka. Otroligt spännande projekt! Intäkter från smyckena för dessa uppsättningar kommer delvis att gå till organisationer för att hjälpa unga människor, såsom BRIS och Friends.

Vad gör dig riktigt nyfiken – vad önskar du få se för idéer och projekt i årets tävling?

– Jag hoppas naturligtvis på några idéer inom mina kulturella kunskapsområden, så att jag kan ge vad jag har!

Vad kännetecknar en bra idé eller ett projekt?

– Bra idéer är alltid väl genomtänkta och hög kvalitet i utförandet! Viktigt för att jag inte ska tappa intresset.

Tre kategorier – är det någon kategori som intresserar dig lite extra?

– Konst/design, musik/balett, projekt med historisk koppling, litteratur och teaterkostym/smycken!

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en innovatör och entreprenör?

– Fokus och jävlaranamma, att klara av otrygghet och att leva på minimum under uppstartstiden.

Är kreativitet och kultur en motor för utveckling, en råvara som vi borde bli bättre på att ta tillvara – hur ser du på framtiden inom dessa branscher?

– Sverige är i topp i omvärldens ögon, när det exempelvis gäller vår synnerligen höga grundkunskap när vi kommer till de konstnärliga universiteten. Vi har fantastiskt bra och grundliga förutbildningar, vilket gör att svenskar får kvoteras in i vissa länder, annars skulle vi bli för många som stal platserna! Och vad händer sedan, när vi tar examen? Kulturpolitikerna är oerhört svaga där, på att erbjuda jobb för våra kulturarbetare. Alla är ju inte lämpade för en egen verksamhet, eller att bli pedagoger. Det behövs ett nytänkande! Fler konstnärer som integreras i större projekt, som till exempel utsmyckningar, stadsplanering, möte över gränserna inom olika kulturyttringar.

Tre snabba tips till någon som har en idé de vill realisera!

– GO FOR IT! Ge inte upp, de som missförstår dig nu, kommer att älska dig och dina idéer senare! Believe me – been there!

Klicka vidare för att tävla eller läsa mer om The Brewhouse Award.

Webbyrå mkmedia
Till toppen