Meny

Jurymedlem nr 23 i The Brewhouse Award: Oscar Mattsson


Oscar Mattsson, jurymedlem för The Brewhouse Award 2015

Hej Oscar Mattsson!

Vem är du och hur ser din bakgrund ut och vad brinner du för?

– Jag ser allt i bilder och det har jag alltid gjort. Jag intresserade mig tidigt för att fotografera och brände polaroidfilmer som en tok redan som 10-åring, men drömmen var länge att bli regissör. Det var när jag insåg vilken långdragen process det var att göra film som intresset slocknade. På gymnasiet fanns ett mörkrum och en uppmuntrande lärare och det var då allt föll på plats.

– Efter studenten var jag kaxig nog att stega upp till en av Sveriges då mest ansedda fotografer – Du behöver mig! sa jag. Jag fick assistentplats, stannade i 3 år och reste över hela världen med honom. Jobbade snitt 80-90 timmar i veckan. Efter det tjänstgjorde jag som fotograf i lumpen och gick på fotoskolan. Sedan dess har jag varit egen. Jag älskar att vara fotograf och det finns inget annat jag hellre skulle vilja göra. Inte ens om jag slapp jobba. Att hitta det där flödet under en fotografering, att hela tiden träffa nya människor och känslan av att vara efterfrågad av kunder är sådant som driver mig och har nästan blivit som ett beroende.

– Jag stortrivs också med allt som har med bearbetning av bilden att göra. Mestadels har jag jobbat med reklamfotografi. Jag har bl.a bidragit till silverägg och guldägg och blivit utsedd till Hasselblad Master. Men i mitt yrke är man aldrig bättre än sin senaste bild och det viktigaste för mig är alltid att hitta den rätta känslan i bilden och att hänga med i den tekniska utvecklingen.

– Framöver hoppas jag kunna ägna mig lite mer åt konstfoto. Dels genom olika bokprojekt men även i ett fotografigalleri som jag blivit delägare i, Art Photo Collection. För övrigt har jag ägt modellagenturerna Model One och Jo Modells varit med i uppstarten av Hey It’s Enricos Pallazzo. Har även jobbat en del med aktiehandel, dötråkigt men lukrativt.

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i?

– Tycker det är spännande att få vara med och se nya unga, hungriga och orädda kreatörers idéer. Dessutom blev jag smickrad av att bli tillfrågad.

Kulturella och kreativa näringar – hur ser du på dessa näringars betydelse för framtida tillväxt?

– Utan dem så blir framtida tillväxts likriktad och i förlängningen förödande och dödande.

Vad kan du bidra med som jurymedlem?

– Jag tror jag kan bidra med ett konstruktivt tänkande och bra kontakter. Om det dessutom är någon idé som kan vara lukrativ, kan det kanske vara något att investera i.

Vad gör dig riktigt nyfiken – vad önskar du få se för idéer och projekt i årets tävling?

– Jag blir alltid väldigt nyfiken på idéer som bidrar till integration och ett berättande på ett innovativt och kreativt sätt

Vad kännetecknar en bra idé eller ett projekt?

– Att det är snyggt presenterat, lätt att förstå och genomtänkt och genomarbetat.

Tre kategorier – är det någon kategori som intresserar dig lite extra?

– Öppen ansökan – fritt skapande… ”Här ges frihet att låta drömmar ta plats utan ramar och instruktioner”. Ren poesi.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en innovatör och entreprenör?

– Arbetsvilja, kritiskt tänkande, kreativitet och en jävla vilja samtidigt som man har ett öra för konstruktiv kritik.

Är kreativitet och kultur en motor för utveckling, en råvara som vi borde bli bättre på att ta tillvara – hur ser du på framtiden inom dessa branscher?

– Det är ju självklart att det är det. Och givetvis så borde vi bli bättre att ta tillvara på det. Jag tror det finns en ljus framtid, då fler blir intresserade av kultur och trender och med det också ett större utrymme för fler att kunna leva på det eftersom köpkraften ökar.

Tre snabba tips till någon som har en idé de vill realisera!

– Kunskap om ditt område. En genomarbetad arbetsplan. Ge allt du kan i 3 år, om det inte fungerar då, så likvidera.

 

Klicka vidare för att tävla eller läsa mer om The Brewhouse Award.

Webbyrå mkmedia
Till toppen