Meny

Jurymedlem nr 18 i The Brewhouse Award: Maria Elmquist


Maria Elmquist, jurymedlem i The Brewhouse Award 2015

Hejsan Maria!

Vem är du och vad arbetar du med om dagarna?

– Jag är biträdande professor i innovationsarbete och brinner för att förstå hur idéer kan realiseras i stora företag. Trots att jag studerar stora teknikbaserade företag handlar innovation för mig mycket om sociala processer och kunskapssyn. Det handlar om att våga säga att man inte vet, att vara öppen att lära. Innovation är ett ord som används slarvigt idag, men i botten handlar innovation om att skapa nytt värde för någon, en kund eller en användare.

– Jag är civilingenjör i industriell ekonomi, disputerade 2007, sedan gjorde jag en post doc i Paris innan jag fick en docenttjänst på Chalmers. Min forskning rör främst hur stora företag kan arbeta för att bli mer innovativa, inte bara mer kreativa. Här finns det mycket att lära från designfältet så nu forskar jag i gränsytan mellan design och innovation.

– Jag är också prefekt på institutionen för Teknikens ekonomi och organisation. Det är en spännande utmaning att arbeta med hur en stor akademisk organisation kan arbeta med förnyelse!

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i?

– Jag tycker det är ett spännande initiativ och ser fram emot att få ta del av alla idéer!

Kulturella och kreativa näringar – hur ser du på dessa näringars betydelse för framtida tillväxt?

– Jag tror kreativitet är en grundbult i innovation.

Vad kan du bidra med som jurymedlem?

– Jag kan bidra med kunskap om innovationsarbete, ett affärsperspektiv och mina erfarenheter från olika projekt jag varit med i.

Vad gör dig riktigt nyfiken – vad önskar du få se för idéer och projekt i årets tävling?

– Jag gillar idéer som ifrågasätter grundläggande antaganden. Ställer vi rätt frågor? Löser vi rätt problem?

Vad kännetecknar en bra idé eller ett projekt?

– Det beror på vad man menar med bra… Ett bra projekt för mig är ett där man lär sig mycket. Det är sällan man får allt rätt från början.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en innovatör och entreprenör?

– Ödmjukhet (utgå från att man inte vet), Nyfikenhet (vilja lära), och Passion (driv framåt).

Klicka vidare för att tävla eller läsa mer om The Brewhouse Award.

Webbyrå mkmedia
Till toppen