Meny

Jurymedlem nr 17 i The Brewhouse Award: Jane Johnzon


Jane Johnzon, jurymedlem för The Brewhouse Award 2015

Hej Jane!

Vem är du och hur ser din bakgrund ut?
– Jag heter Jane Johnzon och arbetar som evenemangsansvarig på den ideella organisationen Ung Företagsamhet i Göteborg. Vi arbetar med entreprenörskap i skolan och brinner för unga människor och vill att de skall tro på sin egen företagsamhet. Jag drev själv ett UF-företag sista året på gymnasiet: Bokförlaget Ung & Dum UF. Vi skrev och sålde boken Välkommen till verkligheten – din guide in i vuxenlivet. Där och då, för tio år sedan började jag min entreprenöriella bana (utan att jag då visste att det fanns ett ord som förklarade den där bubblande känslan av att följa sina drömmar och göra verklighet av dem).

Med strålkastarna som trygghetszon har jag arbetat som showartist, utbildat mig inom evenemang och projektledning och startat mitt egna produktionsbolag inom upplevelsebranschen med fokus på musik och idrott. Gothia Cup, Partille Cup, SM-finaler i handboll och Handbolls VM är några av de evenemang där jag har fått kombinera min passion för underhållning och idrott. Jag är stolt över mitt Göteborg och vill gärna vara med och bidra till att vi fortsätter att utveckla den här staden på många olika sätt. Speciellt att Göteborg skall vara en plats där man vill stanna kvar och driva upp och genomföra sina idéer och drömmar i.

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i?

– Allt börjar med en idé och ibland behöver man en anledning för att förverkliga den. Jag vill vara med och stötta, peppa och ge feedback till alla som går runt och funderar på en massa bra saker och hjälpa dem vidare till action.

Vad kan du bidra med som jurymedlem?

– Jag kan bidra med mina erfarenheter som egen företagare inom den kreativa näringen samt från mitt arbete med gymnasieungdomar och entreprenörskap.

Vad gör dig riktigt nyfiken – vad önskar du få se för idéer och projekt i årets tävling?

– Viljan att förbättra eller förändra. Viljan att göra skillnad, på riktigt. Då blir jag alltid nyfiken och vill veta mer.

Vad kännetecknar en bra idé eller ett projekt?

– PASSION och viljan att lyckas från människorna bakom idén och projektet. Då behöver det ibland inte ens vara en bra idé från början.

Tre kategorier – är det någon kategori som intresserar dig lite extra?

– Av och med unga – självklart!

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en innovatör och entreprenör?

– Våga testa, våga göra fel och våga fortsätta vidare med en tanke som i andras öron kan låta lite väl galen eller ogenomförbar.

Är kreativitet och kultur en motor för utveckling, en råvara som vi borde bli bättre på att ta tillvara – hur ser du på framtiden inom dessa branscher?

– Jag tycker att vi får vara kreativa alldeles för sällan idag. Vi måste få vara det oftare, tillåta oss själva att ta den tiden, oavsett hur vår vardag ser ut. Kultur har det senaste åren blivit mer och  mer tillgängligt för alla att ta del av, men inom branschen är det är fortfarande någonting som är svårt att livnära sig på, oavsett om det är ett brudpar som vill ha en vacker sång på sin vigsel eller ett stort företag som vill ha underhållning till julfesten, så förväntas man i många lägen ställa upp bara för att det är ”lite underhållning”. Jag vill vara med och kämpa för att alla kulturella yrken skall få ökad status och bli tagna på allvar.

Tre snabba tips till någon som har en idé de vill realisera!

  1. Skaffa en rådgivare som du känner förtroende för och som är kunnig inom det område du behöver stöttning.
  2. Bestäm dig för när du senast skall ha testat på att realisera.
  3. Våga börja säga högt och tydligt vad du behöver för hjälp till människor runt omkring dig. Hjälpen finns ofta närmare än vad man tror.

Klicka vidare för att tävla eller läsa mer om The Brewhouse Award.

Webbyrå mkmedia
Till toppen