Meny

Jurymedlem nr 15 i The Brewhouse Award: Monica Danielson


Monica Danielson, jurymedlem för The Brewhouse Award 2015

Hej Monica!

Vem är du, hur ser din bakgrund ut och vad driver dig?

– Mitt namn är Monica Danielson, jag är operasångerska utbildad i Göteborg och ägnar mig framför allt åt att skapa och framföra nyskriven musik. Jag har sedan jag tog min examen från Operahögskolan 1995 arbetat som frilansande sångerska och jag lägger mycket tid och kraft på att starta och driva projekt. 1996 startade jag det ideella operakompaniet MusikTeaterVerket som sedan dess nästan varje år presenterat kammaropera i olika former vilket också ofta varit Sverigepremiärer. Jag har en duo tillsammans med en slagverkare – Duo EGO med vilken jag mottagit många fina priser och utmärkelser och med dessa grupper och andra aktörer i det fria musiklivet har jag genom åren uruppfört över 50 verk. Jag turnerar regelbundet i Norden men har också framträtt i Ryssland, Baltikum, USA och Sydkorea. Sedan ett drygt år tillbaka är jag också stolt medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.

Jag arbetar också på Högskolan för Scen och Musik där jag ansvarar för innehåll och utveckling på Operautbildningen och jag håller en del workshops och master classes där och på andra operautbildningar i Norden och Baltikum. Min största drivkraft för framtida projekt är att utveckla just kammaroperaformen och att presentera ny musik i nya former. Jag är just i startgroparna för ett drömprojekt men det är hemligt ett tag till….

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i?

– För att konst och kreativitet är något som aldrig får stagnera eller fastna i djupa fåror och konventioner. Alla konstformer (liksom det mesta i samhället) fastnar ofta i regler och konventioner och att se konst och innovation i ett bredare perspektiv är livsviktigt för kreativitet och nytänkande. The Brewhouse Award har en tydlig vilja att blanda och öppna upp gränser mellan alla sorters konst – bra initiativ!

Vad kan du bidra med som jurymedlem?

– Jag tror jag kan bidra med kunskap och erfarenhet från ett ganska brett musikaliskt och teatermässigt håll, också med rutin och kunskap från min egen praktik.

Vad gör dig riktigt nyfiken – vad önskar du få se för idéer och projekt i årets tävling?

– Något som går över gränser – ett skönt hopkok av många delar!

Vad kännetecknar en bra idé eller ett projekt?

– Lika delar galen kreativitet, lust och praktisk verklighetsförankring.

Tre snabba tips till någon som har en idé de vill realisera!

– Se till att du kan beskriva den kortfattat och tydligt. Se till att den är realistiskt förankrad vad gäller budget, tidsplanering m.m. Var envis och ha tålamod, tjat kan löna sig fint!

Klicka vidare för att tävla eller läsa mer om The Brewhouse Award.

Webbyrå mkmedia
Till toppen