Meny

Jurymedlem nr 10 i The Brewhouse Award: Dan Holmqvist


Dan Holmqvist, jurymedlem för The Brewhouse Award

Hej Dan!

Vem är du och vad arbetar du med? Berätta gärna om din bakgrund, drivkrafter, var du är idag och hur du ser på framtiden.

– Jag var bara tonåring när jag bestämde mig för att bli fotograf. Jag har arbetat som professionell fotograf i drygt 40 år och har fått insyn i många branscher. Att vara fotograf är en levnadsstil, man ser allt i bilder och lever med sina projekt i skymundan. Drivkraften kommer ifrån den belöning man får när bilder påverkar och berör betraktaren. Jag är också en hängiven fritidsmusiker. I framtiden hoppas jag få ägna mig mer åt icke kommersiell fotografi.

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i?

– Det är intressant att komma närmare entusiastiska unga människor, att se och höra människors tankar är utvecklande.

Kulturella och kreativa näringar – hur ser du på dessa näringars betydelse för framtida tillväxt?

– Vi människor måste hitta nya värderingar, vi kan inte roa oss med att ”shoppa”. Därför är kultur och andra kreativa näringar viktiga. Vi behöver lära dagens unga, och även äldre, att hitta nöje och tillfredställelse i bild, musik, teater mm.

Vad kan du bidra med som jurymedlem?

– Kunskap och erfarenhet inom foto. Jag är kreativ och street smart som entreprenör.

Vad gör dig riktigt nyfiken – vad önskar du få se för idéer och projekt i årets tävling?

– Något som berör, fastnar i minnet. Målgruppen skall vara ”vanliga människor”. Man skall inte behöva vara expert för att ta det till sig.

Vad kännetecknar en bra idé eller ett projekt?

– Att det väcker intresse hos många och inte enbart en liten grupp. Att idén är formbar och inte går under om allt inte går som planerat.

Tre kategorier – är det någon kategori som intresserar dig lite extra?

– I första hand fotografi.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en innovatör och entreprenör?

– Målmedvetenhet, vara lyhörd och en stark tro på att det går.

Är kreativitet och kultur en motor för utveckling, en råvara som vi borde bli bättre på att ta tillvara – hur ser du på framtiden inom dessa branscher?

– Definitivt ja! Människor som ägnar sig åt kultur mår bra och kan se andra värden i tillvaron, och får ett större socialt nätverk. Unga som visar uppfinningsrikedom och tänker annorlunda måste få möjlighet att utveckla och testa sina idéer.

Tre snabba tips till någon som har en idé de vill realisera!

– Skaffa en kompis/partner som du litar på, två huvuden är bättre en ett och man pushar varandra. Göra en handlingsplan att titta på när man inte vet vad nästa steg skall bli. Du blir inte unik om du rättar dig efter vad andra tycker, tro på dig själv.

Klicka vidare för att tävla eller läsa mer om The Brewhouse Award.

Webbyrå mkmedia
Till toppen