Meny

Industridesigner från Volvo ny i Resenärskampenjuryn!


Stina Nilimaa Wickström, tidigare Designchef för Volvo Construction Equipment och sedan 1 april Global Design Strategy Manager för Volvo Product Design samt ny jurymedlem i Resenärskampen, tror att kreativa lösningar för kollektivt resande är en förutsättning för ett hållbart samhälle.


Stina har varit industridesigner i 19 år, med erfarenhet från B2B och konsumentprodukter, på Volvo, Husqvarna och Electrolux. Hon är också styrelseordförande i Svensk Form och styrelseledamot i SVID. Hon blev tillfrågad av Brewhouse om hon ville sitta med i juryn till Resenärskampen.

Förutom engagemanget i Svensk Form och SVID, har hon tidigare varit ledamot i RAFD, Rådet för Arkitektur, Form och Design, Styrelsen för Designåret 2005, och styrelsen för Design & Research, D&R.

Varför är det viktigt att aktivera den kulturella och kreativa sektorn i Resenärskampen?

– Stadsutveckling och kommunikation hänger intimt ihop. Utmaningarna för stad och region att förbättra miljön, att förbättra integrationen och ett skapa ett dynamiskt, hållbart samhälle, är beroende av att finna kreativa lösningar för kollektivt resande. Jag hoppas att kreativa människor inom kultur och näringar ser möjligheten att påverka vår gemensamma miljö.

Hur jobbar ni på Volvo med att förhöja resenärsupplevelsen?

– Vi vill skapa ett bekymmersfritt resande. Bussarna måste göras smarta och bekväma för att underlätta vardagen. Vi samarbetar mycket med städer med att förstå hur fordon och system kan samverka för att göra resandet till en enkel och behaglig upplevelse.

Vilken är de största utmaningarna för bil- och transportbranschen framöver?

– För att nå våra aggressiva mål för utsläpp och klimatpåverkan, måste vi jobba med systemtänkande. Vi investerar mycket i att utveckla framtidens motorer och drivlinor, men lika mycket behöver vi samarbeta med logistikföretag, entreprenörer och samhälle för att effektivisera energianvändningen. Där finns mycket att vinna.

Webbyrå mkmedia
Till toppen