Meny

Idag lyfter vi internationella kvinnodagen!


Idag är det internationella kvinnodagen, en dag som uppmärksammas världen över. De mänskliga rättigheterna borde givetvis vara en självklarhet likaså ett jämställt samhälle. Men runt om i världen är olikheterna brutala. Ett exempel, varje dag gifts 47 000 flickor bort världen över.

1977 beslutade FN om att införa en gemensam internationell kvinnodag och den firas just denna dag. Ett statement som förenar oss alla feminister världen över och här och nu arrangeras mängder av olika events för att lyfta jämställdhet mellan kvinnor och män som en mänsklig rättighet. För oss här på Brewhouse vilar dessa värderingar i vår värdegrund som leder och driver vår verksamhet framåt.

Vi jobbar aktivt för ett jämställt näringsliv och till detta hör att lyfta kvinnligt ledarskap, företagande och entreprenörskap. Idag har vi exempelvis 60 procent kvinnliga entreprenörer inom vår inkubatorverksamhet, näst intill exakt lika många kvinnliga som manliga idégivare i The Brewhouse Award, vi arbetar för att främja en mer jämställd musikbransch, kolla in EQLovesFestival som ett exempel.

Samtidigt speglas verkligheten i t.ex. vårt ungdomsstorband där vi framför allt har killar i bandet idag. För att vi skall lyckas få ett fifty-fifty band krävs det strukturella förändringar, uppdrag och ekonomiska resurser för att skapa skillnad. Vi måste lyfta kvinnliga förebilder, inspirera tjejer att börja spela bas, trummor mm. Här har vi ett viktigt uppdrag framför oss som vi gärna antar med rätt förutsättningar.

Inom startup-världen och framför allt hos riskkapitalisterna ser vi även en tydlig mansdominerad värld. Tänk att endast 1 procent av allt riskkapital i Sverige går till kvinnliga entreprenörer. Hur är detta möjligt år 2018?

Vi bygger vår verksamhet på långsiktiga relationer och ser gärna helt nya gränsöverskridande samarbeten. Ett möte som vi är extra glada för just idag är det mellan Arghavan Agida och Linda Vagnelind. För tre år sedan möttes dessa briljanta konstnärer, kreatörer och entreprenörer i vår jury för The Brewhouse Award. Idag är de tillsammans på Clarion Hotell Post och har vernissage för utställningen Artdom.

Foto hämtad från Clarion Posts inlägg om ”En halv duk om frihet” vernissage och utställning.

Arghavan är Goodwill-ambassadör för UN Womens nationella kommitté i Sverige, och använder sig av olika kreativa uttryck för att belysa frågan om just kvinnors rättigheter.

I projektet Artdom har en iransk och en svensk kvinnlig konstnär, okända för varandra, parats ihop. Fem konstnärer i Iran började att måla en halv canvas i temat frihet. Målningarna skickades därefter till Sverige för att bli slutförda av konstnärernas partners, en av dessa är Vagnelind.

Resultatet blev fem unika konstverk som ställs ut under två dagar på Clarion Hotell Post i Göteborg och målningarna kommer att auktioneras ut och även säljas som konsttryck i en begränsad upplaga. För oss här på Brewhouse är det en självklarhet att fira internationella kvinnodagen tillsammans med Arghavan, Linda med flera. ”En halv duk om frihet” är ett projekt så oändligt viktigt för kvinnors rättigheter runt om i världen.

Jag passar på att avsluta med att kika i kalendern och vad som hänt de senaste tio dagarna här på Brewhouse. Karin Hagberg från CSR Västsverige höll workshop på inkubatorn om hållbarhet, Anna von Hausswolff hade prod.rep i Arenan, stor artikel i Två dagar i helgen om entreprenören Cicci Stenborg som sitter hos oss och är Sveriges ledande turnéproducent inom ”humorföreställningar”, Fanny Bergström Buller från Radicle hade workshop runt Business Model Canvas mm.
Jag blir glad, vår verksamhet speglar vår värdegrund.

Idag lyfter vi Alla fantastiska kvinnor hos oss och världen över, vi höjer Allas initiativ som gör världen till en mer jämställd plats att leva och verka på. Alla människor lika rätt!

Vid pennan /

Anna Svensdotter Dimle, Verksamhetschef & Konstnärlig ledare

Webbyrå mkmedia
Till toppen