Meny

Glaskonstnär från Tärnaby i The Brewhouse Award-juryn


Glaskonstnär i juryn för The Brewhouse Award

Monica L Edmondson (foto: Mikael Rutberg)

Monica L Edmondson är en resglad och erfaren glaskonstnär med samiska rötter som via Brewhouse hoppas möta projekt där hon känner hur kreatören verkligen brinner för sin idé, hur annorlunda och ”galen” den än kan verka. Hon prioriterar idéer med långsiktig hållbarhet före kortsiktigt kommersiella lösningar.

Monicas drivkraft är att ge konstnärligt uttryck för tankar, känslor och åsikter som är angelägna för henne själv och andra i världen. Nu vill hon även hjälpa framtida konstnärer att hitta sin hållbara affärsmodell genom att ge konstruktiv kritik till de tävlande.

Välkommen till The Brewhouse Award! Berätta lite om dig själv.
–I min tidiga yrkeskarriär fanns det inte i mina tankar att jag skulle bli konstnär. Jag arbetade som lågstadielärare några år innan jag började år av resande runt jorden då jag försörjde mig som skidlärare. Men jag har alltid haft ett stort behov att uttrycka mig och då jag upptäckte glaset som material har det inte funnits några andra alternativ. I mitt arbete söker jag ge ett konstnärligt uttryck för de tankar, känslor och åsikter som är viktiga för mig personligen och för vår jord. Efter att ha examinerats från konsthögskola i Australien vid 36 års ålder flyttade jag och min familj till Tärnaby där jag startade eget företag. Sedan 2002 har jag arbetat heltid som konstnär med inriktning glas.

Varför är The Brewhouse Award något du vill engagera dig i?
– Det kan vara skrämmande för många att våga ta steget att satsa fullt ut och kanske investera både tid och pengar i något som är en dröm. The Brewhouse Award är viktig för att ge bekräftelse till just dessa nyskapande kreativa människor som tänker lite utanför den vedertagna norm som finns av hur man kan utveckla en idé till något som tillför något positivt till både ekonomi, kultur och samhälle.

Glaskonstnär i juryn för The Brewhouse Award

Vad driver dig?
– Jag börjar mer och mer förstå vikten av att vi tänker långsiktigt, många generationer framåt, i våra beslut lokalt och globalt, då jordens ekosystem och resurser håller på att ta slut. Jag brinner även för att vi samer ska få en likvärdig respekt för vår kultur och vårt sätt att tänka och leva som majoritetssamhället, samtidigt som jag välkomnar mångfald.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en innovatör och entreprenör?
– Att man verkligen är ärlig med sig själv och tänker igenom vad vill jag, varför vill jag det och hur vill jag nå dit. Om man har insikt i de investeringar och den tid och arbete som krävs för nå dit man vill så finns starka förutsättningar för att lyckas både som innovatör och entreprenör samtidigt som man får en långsiktigt kommersiellt hållbar verksamhet.

Vad tycker du att kulturbranscherna har för betydelse för samhällsutvecklingen?
– Kultur, kreativitet och innovation har historiskt sett ända fram till idag varit en av grundförutsättningarna i ett väl fungerande samhälle. För att kunna förstå utvecklingen av vårt samhälle idag behöver vi informeras, inspireras och provoceras av vågade kreativa och kulturella yrkesutövare.

Klicka vidare för att läsa mer om The Brewhouse Award, tävlingsperioden är öppen 1-30 september.

Se mer av Monica och hennes fantastiska arbete på edmondson.se.

Webbyrå mkmedia
Till toppen