Meny

Dansa min Docka, en kväll fylld av hopp och engagemang


Oj, vilken kraftfull demonstration av mänskligt engagemang vi upplevde på Brewhouse igår kväll. Alla sittplatser sålde slut under förköpet men ändå väntade hoppfulla i kö på ståplats för att ta del av den gripande historien om en ung kvinnas tragiska resa i den svenska psykiatrivården, för kvällen delvis berättad med hjälp av gospelkören Felicity, och en chans att bidra till BRIS verksamhet.

helakoren

Sommarsolen sken över Göteborg när publiken igår anlände till Brewhouse. På agendan stod smakprov ur den framväxande operan Dansa min Docka, en uppgörelse med den svenska psykiatrin där dokumentära röster och erfarenheter ligger till grund för librettot, eller berättelsen.

Körledaren Pernilla Sandahl och upphovskvinnorna Pernilla Holmgren Larsson och Paula af Malmborg Ward berättade för konferencier Pernilla Warberg och en andäktig publik hur detta verk växer fram ur musikalisk frihet och ämnesmässig nödvändighet. Trots de tunga och ibland smärtsamma sanningarna utstrålade deltagarna på plats energi och styrka och publiken både klappade i takt och skrattade ofta.

Dansa min Docka på Brewhouse, opera möter gospel

Pernilla HL, Paula och Pernilla W delar med sig av sin inspiration och sitt engagemang.

Ämnet är dock skarpt. Pernilla Holmgren Larsson har genom sina möten med unga tjejer som far illa i psykiatrivården inspirerats att sammanställa deras och före detta vårdares berättelser till en viktig, djupt mänsklig och rörande historia om hur snett det kan gå. Tanken är att människor inte ska behöva fara så illa i onödan och att vi alla kan vara med och se till att sjuka personer får den hjälp de behöver, inte bara hamnar i förvaring.

Dansa min Docka på Brewhouse, opera möter gospel

Många från BRIS fanns på plats för att informera och ta emot gåvor.

Intäkterna från kvällen gick till BRIS som jobbar preventivt med att stötta och ledsaga ungdomar. BRIS regionombud Henrik Orrbeck tackade alla inblandade och visade en informationsfilm som riktar sig till både ungdomar och vuxna.

Dansa min Docka på Brewhouse, opera möter gospel till förmån för BRIS

Henrik Orrbeck från BRIS berättar om deras arbete och hur företag och personer kan bidra.

Energin och hoppet som spreds kring värdig hantering av sjuka ungdomar den svenska psykiatrivården tar nu upphovskvinnorna med sig in i det fortsatta arbetet med att färdigställa operan Dansa min Docka. Vi på Brewhouse är otroligt nyfikna på att se den färdiga föreställningen på någon av Sveriges scener och följer projektets utveckling på www.dmd.nu.

Dansa min Docka på Brewhouse, opera möter gospel

Monica Danielson sjunger ”Musik 3: En själ lämnar sina trånga rum”.

Dansa min Docka på Brewhouse, opera möter gospel

Gospelkören Felicity sedd bakom scenen.

Dansa min Docka på Brewhouse, opera möter gospel

Gospelkören Felicity.

Dansa min Docka på Brewhouse, opera möter gospel till förmån för BRIS

Webbyrå mkmedia
Till toppen