Meny

Brewhouse presenterar: West Pride


Konst- och kulturfestivalen West Pride har sedan en tid tillbaka kontor på Brewhouse. Nu när sommaren närmar sig tänkte vi kolla lite vad verksamhetskoordinatorn Daniella Crona och hennes kollegor kan berätta och tipsa om Göteborgs färggladaste festival.

Brewhouse stolt huvudsponsor till Westpride

Vad är West Pride, när startades festivalen och varför?

– West Pride är en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst- och kultur. Festivalen grundades 2007, då under namnet HBT-GBG på initiativ av Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Stora teatern (f.d. Pusterviksteatern), Rhösska museet och Världskulturmuseet.

– West Pride skapar mötesplatser och arenor för kunskapsfördjupning, samtal och reflektion, Genom konsten och kulturen uppmuntrar vi även till ett öppet och tolerant samhällsklimat i Göteborg och Västra Götalandsregionen som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.

Daniella och Emma från West Pride på Brewhouse

Daniella Crona och Emma Percival.

När är det festivaldags?

– Redan den 1 juni öppnar vårt infocentrum i Nordstan och då inleds även den officiella flaggperioden. Festivalen går av stapeln den 10-14 juni i år. Vi öppnar med en pampig invigning klockan 18.00 i Regnbågsparken (Bältespännarparken). Dagarna därefter bjuds det på ett fullspäckat program med ett brett utbud av musik, sång, dans, teater, utställningar, fester och föreläsningar. Den 14 juni avslutar vi West Pride med Göteborgs i särklass färgstarkaste och mest sprudlande parad. Paraden avgår från Götaplatsen klockan 15.00 så missa inte den!

Vilken är er målgrupp och hur når ni dem?

– Festivalen riktar sig i första hand till hbtq-personer och deras vänner i Göteborg och Västra Götalandsregionen, men även en bredare allmänhet nationellt och internationellt. Vi försöker skapa en festival med ett brett utbud, lite av allt så att alla ska känna sig välkomna, nyfikna och intresserade. För att nå vår målgrupp lyssnar vi på deras önskemål och försöker tillgodose dem så gott det går. Vi arbetar mycket med tillgänglighet kring hela festivalen och är tydliga med visa vad som är tillgängligt och inte. Vi använder oss av kampanjen Push for Pride  som presenterades härom dagen, kampanjen blir som en del av West Pride och lite utav årets tema. I år satsar vi mer på internationellt och intersektionellt både genom vår kampanj men även vad festivalen har att erbjuda besökarna.

Berätta om samarbetet mellan West Pride och Brewhouse?

– Brewhouse är i år för första gången huvudsponsor till West Pride, tidigare år har Brewhouse varit med genom att låna ut arenan för större möten/utbildningar, men i år väljer man att utöka engagemanget. Vilket innebär att Brewhouse själva satsar på att internt utveckla sina kunskaper inom hbtq i form av utbildning, men även genom att vara delaktiga på ett aktivt sätt i parken och i paraden. West Pride har sedan februari haft sin verksamhet i ett kontor på våning 2 och kommer även i år att hålla sina utbildningsdagar i Brewhouse lokaler.  Brewhouse arrangerar även den stora officiella Regnbågsfesten torsdagen den 11 juni klockan 22:00.

Festivalen är mindre än två månader bort, vad gör ni på kansliet nu?

– Just nu är det som allra mest för oss. Februari och fram till semestern jobbar vi alla stenhårt och det är en hel del kvällar och långa dagar som vi tillbringar på kontoret. Vi har precis skickat vårt programhäfte till tryckeriet, vi har precis lanserat årets kampanj, vi har spikat paradväg, Regnbågsparkens utformning och mycket mycket mer. Vi påbörjar vår flaggutlämning nu i maj, närmare bestämt 12-13 maj sker utlämningen av alla regnbågsflaggor.

Vad ser du själv fram emot mest med årets festival?

– Det finns otroligt mycket att se fram emot, för mig blir det väl helheten att se att allt det vi har kämpat stenhårt med sedan i augusti äntligen knyts samman och blir en kalasbra festival, där alla är glada och nöjda. Givetvis ser vi fram emot ett rekordår med en av de mäktigaste parader man kan önska och en park full av liv. Vårt Regnbågskvarter kring Götaplatsen bjuder på mängder med härliga, inspirerande, intressanta och vågade programpunkter.

Vad på festivalen får en inte missa?

– I år för första gången någonsin arrangerar West Pride själva ett gäng programpunkter, bland annat erbjuder vi varje kväll ett gäng artister på stora scenen i Regnbågsparken, det vill man inte missa. Beebar kommer erbjuda gött käk, härlig bira och sköna sittplatser i bästa läge framför scenen. West Prides egna burlesquedrottning Jenny Gustafsson uppträder med Tip The Velvet på Konserthuset under lördagen, fri entré så missa inte!

– Årets armband erbjuder rabatter och annat trevligt och kan hämtas ut från och med den 1 juni på vårt infocentrum i Nordstan. Armbandet kommer även finnas tillgängligt på Stadsbiblioteket och i Regnbågsparken från och med 10 juni. Slutligen får en inte missa årets programsläpp som sker den 8 maj på Yaki Da! Då släpper vi det helt färska programmet. Varmt välkomna!

Webbyrå mkmedia
Till toppen