Meny

Brewhouse presenterar medlemsföretag: Baluba Event & Television


Brewhouse nyaste medlemsföretag heter Baluba. Producenten Daniel Lägersten sköter företagets verksamhet i södra Sverige från Göteborg och berättar om satsningen som de nu gör i nya bolaget Brain Academy.

Baluba grundades av Peter Settman efter succén med Ronny och Ragge och har på sistone mest gjort underhållningsprogram som Café Bärs och Partaj för Kanal 5. Numera heter huvudägaren MTG och man ingår i en koncern som även innehåller produktionsbolagen Strix, Titan och content marketing-byrån Redaktörerna. Men inriktningen är inte bara enkel och billig gapskratts-tv, nej nu gör Baluba en kraftfull och seriös satsning på produktion av kvalitetsdrama för en internationell marknad.

balubadaniel 460px

– Ja, efter nyår kommer jag att uteslutande jobba med dramaserier i nya bolaget Brain Academy, förklarar Daniel. Genreöverskridande produktioner är min specialitet så det kommer att handla om differentierad produktion där vi jobbar med både enklare produktioner och högkvalitativt sida vid sida. Intresset för nordiska manus, och Nordic noir, är stort i världen. Jag har redan fått mail från amerikanska bolag som vill läsa våra manus.

Vad är din bakgrund?

– Jag jobbade på Baluba i starten på 90-talet. Då var det barndrama, företagsfilm och studiounderhållning. Sedan rekryterades jag till MTV Studios där jag blev konceptualiserande regissör och inslagsproducent för flera av deras stora produktioner i början av 2000-talet men ville tillbaka till film och drama. Jag fick jobb som FAD på filminspelningar och rekryterades sedan av SVT Drama som projektledare och producent för underhållning och drama, bland annat Molanders. Där var jag verksam i nästan tio år innan jag återförenade mig med Baluba 2013.

Du har precis flyttat in på Brewhouse, hur kom det sig och vad eftersöker du/ni här?

– Vi har precis startat det nya bolaget och jag behöver bara en kontorsplats i en kreativ miljö för närvarande.

Vad är era planer, kan du berätta om vilka projekt jobbar ni med i den nära framtiden?

– Jag fokuserar numera på drama och manusbaserad underhållning i Brain Academy. Vi finns idag i Göteborg, Malmö och Stockholm. Så här beskriver vi vårt uppdrag: “We’re a talent-driven international production company. That’s basically all there is to it. We seek out and employ talented people on top of their game doing what they love most – creating, producing and delivering high quality, original and entertaining scripted entertainment. Across the world. On all platforms. But talent isn’t all about ideas. It’s about delivering on those ideas. To get it done. And to get it done fast, on time and on budget. Every time.”

Hur ser tv-branschen ut 2014? Hur gör man för att få in musik i en serie eller att få en originalidé till produktion?

– Den är föränderlig och det skapas nya möjligheter. Kartan ritas om. Balubas utvecklingsavdelning under ledning av Niclas Vargö tar gärna emot förslag. Musikproducenter måste veta vad de vill göra innan de kontaktar TV-producenterna. Musik upphandlas annars oftast genom stora avtal med bolagskoncernerna.

Webbyrå mkmedia
Till toppen