Meny

Vagnelind tar sin ”kreativa playknapp” till The Brewhouse Awards finalgala


Vagnelind är konstnären som har gjort sig ett namn genom att måla live och upp och ner. I bagaget har hon både galor och porträtt av kändisar. Men synen på den egna konsten är mindre spexig och mer komplex.

Det är en sprudlande person som ropar ”kom in” genom dörrspringan på Majorsgatan i Göteborg. Det är här konstnären Vagnelind spenderar sina i bland alldeles för långa arbetsdagar. Familjen, som bor ett par kvarter bort, får ringa hem henne de gånger hon fastnar bland färg och penslar. Vagnelinds liv har alltid varit konstnärligt, men handlar inte bara om konst.
– Det hade lika gärna kunnat bli teater eller fotografi, men jag valde konsten som uttryckssätt. Utgångspunkten ser jag som samma; friheten att uttrycka sig, säger hon.

Yoga är en betydande del i Vagnelinds liv, som har en plats även i studion. I taket sitter krokar som nyfikna besökare brukar undra över. De är till för mer komplexa positioner.

Direkt innanför galleriets glasbeklädda vägg som vätter ut mot gatan hänger tavlor som knör och samsas från golv till tak. För Vagnelind är skaparprocessen en betydande del av det slutgiltiga konstverket. Därför är den här platsen en viktig del i konstnärsskapet. Det är inte sällan som kunder i galleriet blir inbjudna till den angränsande studion för att ta del av den kreativa process som pågår.
– En stor del av mitt tänk är att folk ska få inblick i den kreativa processen, det ska vara äkta, säger hon.

Vagnelind släpper in färg i livet genom konsten, men resten av tingen i vardagen är svartvita. I familjens smakfullt inredda lägenhet mixas tidens tand med moderna inslag och stilsäkra designklassiker. Allting är i gråskala, förutom barnens rum – där får barnen gå loss som de vill.
– Just när man jobbar med färg hela tiden är det skönt att ha det avskalat hemma, säger hon.

Det finns en medvetenhet i hur kommersiellt Vagnelinds varumärke får kännas. Viljan att undvika det kommersiella kommer från konstnärens bakgrund som kläddesigner. Då handlade det om stora produktioner. Nu, när Vagnelind styr själv, vill hon bort från det tänket. Men erfarenheten är något hon värderar.
– Att tänka kollektioner och business har hjälpt mig mycket, men det har också gett mig insikter i vad jag vill med mitt konstnärskap, säger hon.

Karriären tog ett rejält språng 2013 när Vagnelind ställde ut i Malmö i samband med Eurovision Song Contest. I dag känner konstnären att hon står vid ett vägskäl. Varumärket har börjat växa upp och med det har konstnärskapets personlighet börjat träda fram.
– Jag är fortfarande trevande. Jag letar fortfarande efter vad som är mitt och vad som är jag, men jag är på god väg och jag kommer att vara smalare i det jag gör om två år.

2015 började Vagnelind livemåla tavlor på olika event. Första gången var i Berlin, där hon målade tre tavlor upp och ner inför 250 personer. Efter det har hon tagit samma koncept till både Brewhouse, Kulturkalaset och olika galor, fast inte alltid upp och ner.
I januari är det dags igen, på The Brewhouse Awards prisgala. Kanske blir det sista chansen att få uppleva Vagnelinds livekonst.
– Det har varit en rolig resa, men jag har alltid känt att livemålandet kan skada mitt varumärke eftersom det handlar om så förenklade bilder. De som ser mig måla live kan tro att det är vad jag är som konstnär.

Familjen har lagt mycket energi på att få lägenheten som de vill ha den. Ett av favoritljuden hemma är knarret i köksluckorna.

Engagemanget för andra konstnärer och nyfikenheten för andra kreativa former än den egna gör att Linda Vagnelind också sitter i juryn för The Brewhouse Award. Tillsammans med ett fyrtiotal andra experter inom kreativa områden hjälper hon nya kreatörer att få chansen att förverkliga sina idéer och hitta sin grej.
Genom mångfalden av uttryck som ryms inom galleriets väggar framställs en mångsidig kreativitet. Tusch, kol och snabbhet är ett sätt att arbeta, medan färg, historia och tid är ett annat. Det ger olika uttryck med samma skapare som avsändare. Vagnelind jobbar gärna med flera verk samtidigt för att kunna använda sig av energin som variationen ger.
– Det är kul att jobba med en målning i taget också, men man väcker någonting speciellt när man arbetar med flera historier på samma gång.

Att väcka någonting är också något som hon omnämner som sin kreativa ”playknapp”. Förr var resande och det hon kallar för ”bildknarkande” en stor inspirationskälla, medan hon i dag i stället behöver fokusera på att filtrera alla intryck som snurrar i huvudet. Vagnelind är på ständig jakt efter det som är renodlat och eget.
– Jag tror mer att det är jobbiga saker än bra saker som påverkar en. Efter att min mamma gick bort för några år sedan bestämde jag mig för att använda kraften som kom ur sorgen. Man får fasiken lära sig att använda den, för den kommer inte gratis, säger hon.

En annan kraft är kämparglöden, som Vagnelind anser behövs i en bransch där män tillåts ta en annan plats än kvinnor.
– Ett exempel är att jag i början ofta fick frågor kring rollen som mamma. Jag är inte mamma på jobbet och vill hellre prata om min passion i att måla. Jag tror man måste vara extra tydlig som tjej i vad man står för och vem man är. Den utmaningen gör att jag känner mig stark och peppad. Jag tänker som Håkan Hellström, jag ska fan visa dem, säger hon.


The Brewhouse Award och auktionen

Brewhouse samarbetar med Jontefonden i årets finalgala av The Brewhouse Award. Nytt för i år är att Vagnelinds målning, som målas live under galakvällen den 19 januari, auktioneras ut till högstbjudande för att sedan hänga i Ronald McDonald Hus i Göteborg. Pengarna går oavkortat till Jontefonden och deras arbete med utsatta familjer. Under en ceremoni kommer målning att hängas upp i Ronald McDonalds hus under våren där donatorn självfallet bjuds in. En plakett med donatorns namn kommer att sitta vid målningen.

Vill du buda?
Förhandsbud läggs på gala@brewhouse.se fr.om. 20 december t.o.m 19 januari kl. 19:00. Utgångsbudet är 10 000 kronor. Vänligen skriv fullständiga kontaktuppgifter samt budsumma. Följ budgivningen på www.brewhouse.se.
För telefonbudgivning under auktionen vänligen meddela gala@brewhouse.se senast kl. 18:30 den 19 januari. Du kan givetvis också buda på plats under själva galan. Auktionen startar ca. kl. 21:00. Auktionsvinnaren / donatorn kommer att tillkännages offentligt, om inte annat önskas.

Webbyrå mkmedia
Till toppen

Om cookies

För att vi ska kunna spara dina val av cookies placeras även "nödvändiga cookies" som inte kräver ditt samtycke. Se cookiepolicy här. Placeringen av cookies innebär dessutom att vi behandlar dina personuppgifter. Se integritetspolicy här.

Cookiepolicy

Ditt samtycke gäller domänen: brewhouse.se
Cookiepolicyn uppdaterades senast: 2022-09-22

Integritetspolicy

Visa detaljer om cookies som används på vår hemsida

Nödvändiga cookies behövs för att för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera korrekt och för att vi ska kunna spara ditt val av cookies.

 • cookies_set

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

 • selected_cookies

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

Statistiska cookies hjälper webbplatsens ägare att förstå hur besökare interagerar med webbsidan genom att samla in och rapportera dessa uppgifter.

 • _ga

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 2 år

  Domän: brewhouse.se

 • _gid

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 dag

  Domän: brewhouse.se

 • _gat

  Syfte: Används för att läsa och filtrera förfrågningar från bots. Om Google Analytics distribueras via Google Tag Manager kommer denna cookie att heta _dc_gtm_.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 minut

  Domän: brewhouse.se

På webbplatsen brewhouse.se använder vi så kallade cookies för att analysera hur vår hemsida används i syfte att optimera och förbättra hemsidan. Du väljer själv om du vill ge samtycke till vårt användande av cookies och kan när som helst ändra användandet av cookies genom att klicka här.

Brew House Göteborg ansvarar för placering av cookies på hemsidan och är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter som samlas in av dessa. För mer information om vår behandling av dina personuppgifter, se vår integritetspolicy.

Vad är cookies?

En cookie är en liten textfil som placeras på din enhet (dator/mobil/surfplatta som har tillgång till internetuppkoppling) av hemsidan du besöker – om du ger samtycke till detta. Cookien kan till exempel känna igenom dig som användare när du besöker vår webbplats och gör det möjligt att komma ihåg viktig information som gör ditt besök bekvämare och ger en förbättrad användarupplevelse. Cookies är så kallade passiva filer som inte kan sprida farlig programvara eller virus på din mobila enhet eller dator.

Det finns två typer av cookies, permanenta cookies och sessionscookies. På brewhouse.se använder vi både permanenta cookies och sessionscookies. Permanenta cookies sparas som en fil på datorn under en viss tid tills servern som placerat dem, eller du som besökare väljer att radera dem. Sessionscookies lagras temporärt när du som besökare är inne på hemsidan och försvinner när du stänger din webbläsare.

Cookies kan även delas upp i förstahandscookies och trejdeparscookies. Förstahandscookies placeras av hemsidan du besöker medan tredjepartscookies placeras av en annan webbplats. På brewhouse.se använder vi både förstahanscookies och tredjepartscookies.

Hur du undviker cookies

När du besöker vår webbplats kan du neka till alla eller vissa typer av cookies. Du kan även återkalla eller ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka här.

Du kan även blockera cookies genom att ändra inställningarna i din webbläsare. Då kommer din webbläsare automatiskt neka till cookies eller informera dig när en hemsida begär att få lagra cookies.

Efter ditt besök kan du granska och radera de permanenta cookies som har lagrats i din webbläsare. I listan nedan ser du namnet på de cookies brewhouse.se sparar så att du enkelt kan identifiera dem.

Här hittar du mer information om hur du hanterar cookies i din webbläsare:

Cookies som används av tredje part

På brewhouse.se kan det finnas innehåll som bäddas in från YouTube. YouTube placerar cookies i din webbläsare när du besöker youtube.com eller när du trycker på inbäddat innehåll från YouTube som finns på vår hemsida. Brew House Göteborg kan inte styra över dessa cookies eller de personuppgifter och information som kan komma att samlas in. Brew House Göteborg använder inte de tjänster för riktad marknadsföring som erbjuds av YouTube. Därmed behöver du som användare kontrollera YouTubes hemsida för att få ytterligare information om hur de hanterar cookies, vilken information de samlar in och hur du kan ta bort eventuella tredjepartscookies.

Cookies som används på brewhouse.se

Nödvändiga cookies behövs för att för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera korrekt och för att vi ska kunna spara ditt val av cookies.

 • cookies_set

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

 • selected_cookies

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

Statistiska cookies hjälper webbplatsens ägare att förstå hur besökare interagerar med webbsidan genom att samla in och rapportera dessa uppgifter.

 • _ga

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 2 år

  Domän: brewhouse.se

 • _gid

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 dag

  Domän: brewhouse.se

 • _gat

  Syfte: Används för att läsa och filtrera förfrågningar från bots. Om Google Analytics distribueras via Google Tag Manager kommer denna cookie att heta _dc_gtm_.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 minut

  Domän: brewhouse.se

Dataskyddsförordningen är till för att förhindra att din personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Dina personuppgifter får bara behandlas om du har godkänt det eller om det finns stöd i Dataskyddsförordningen eller annan lag.

Brew House Göteborg är ansvarig för all behandling av personuppgifter som sker inom Brewhouse verksamhet. Brew House Göteborg värnar om den personliga integriteten och strävar efter att i alla sammanhang skydda den personliga integriteten för alla enskilda som är i kontakt med oss.

Brew House Göteborg behandlar personuppgifter för vårt uppdrag att tillhandahålla inkubatorverksamhet. All behandling av personuppgifter inom Brew House Göteborg syftar till att stödja detta uppdrag.

Vad är personuppgifter?

Personuppgifter är uppgifter som på kan kopplas till en fysisk person. Namn, personnummer och även e-postadress och telefonnummer är exempel på personuppgifter. Bilder, film och ljudupptagningar är också personuppgift, om det är möjligt att identifiera enskilda personer.

Behandling av personuppgifter

Enligt Dataskyddsförordningen omfattas i stort sett allt som kan göras med personuppgifter såsom att samla in, registrera, lagra, bearbeta, rätta, överföra eller radera. All behandling omfattas av kraven i Dataskyddsförordningen oavsett om behandlingen sker elektroniskt eller manuellt.

Brew House Göteborg behandlar dina personuppgifter enligt de rättsliga grunder som finns i Dataskyddsförordningen. I de fall där vi begär ett samtycke från dig kan du återkalla detta samtycke. Personuppgiftsbehandling som är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra ett avtal med dig eller för att vi ska kunna fullgöra en rättslig skyldighet eller en uppgift av allmänt intresse är tillåten utan samtycke. Vi sparar dina personuppgifter så länge som det krävs för att uppfylla ändamålet med behandlingen. Vi måste följa arkivlag och andra lagar vilket kan innebära krav på längre bevarandetid.

Hur har vi fått dina personuppgifter?

Hos Brew House Göteborg registreras dina personuppgifter när du t.ex. skickar e-post till oss eller kontaktar oss via någon av våra digitala kanaler. Då kan vi behöva lagra dina personuppgifter. Samma gäller när du väljer att prenumerera på nyhetsbrev eller annan information från oss.

Tänk på att om du använder sociala medier, till exempel Facebook eller LinkedIn, för att komma i kontakt med oss, så överförs informationen samt personuppgifter alltid till tredje part (företaget/organisationen som driver det sociala mediet). För din egen skull rekommenderar vi dig att inte skicka känslig information till oss via sociala medier.

Hur skyddas dina uppgifter?

Brew House Göteborg är skyldig att se till att personuppgifterna skyddas av lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder. Brew House Göteborg säkerhetsställer en säkerhetsnivå som är lämplig i förhållandet till eventuella risker i samband med personuppgiftsbehandlingen.

Dina rättigheter när dina personuppgifter behandlas hos oss

Dataskyddsförordningen ger dig rättigheter att

 • Begära tillgång till dina personuppgifter
 • Begära rättelse eller radering eller begränsning av behandling, av dina personuppgifter. (Det kan finnas bestämmelser som anger att personuppgifterna inte får raderas eller begränsas t.ex. arkivlag och då är det dessa bestämmelser som gäller.)
 • Begära dataportabilitet
 • Invända mot behandling av dina personuppgifter. (I så fall kommer Brewhouse inte att fortsätta behandla uppgifterna om vi inte är tvungna av andra orsaker t.ex. att det finns rättsliga grunder.)
 • Klaga på vår behandling av dina personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten

På Integritetsskyddsmyndighetens webbplats kan du läsa om dina rättigheter när det handlar om dina personuppgifter:

Personuppgiftsansvar

Brew House Göteborg är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom föreningen.

Frågor?

Kontakt angående vår personuppgiftshantering sker via inkubator@brewhouse.se  eller 031-83 41 00.