Meny

Presidentes in Thronis- Daniel Stighäll


Presidentes in Thronis

Presidentes in thronis

Den 29 januari i år framförde jag och några vänner en konsert i Nyköping som en del av deras gästabudsår – 700-årsjubileet för Nyköpings gästabud 1317. En del av programmet bestod av musik från en mycket märkvärdig bok, vilken också sammanställdes år 1317, och kallas vanligen för Roman de Fauvel. Roman de Fauvel är en satirisk fabel i två delar, skriven av Gervais du Bus 1310 och 1314, men, på grund av den enorma popularitet historien fick, sammanställdes en lyxutgåva 1317 (se bild här intill) som förutom en mängd fantastiska bilder också inkluderade en hel del tonsatta sånger, baserade på delar av texten.

Musiken tros vara skriven av Philippe de Vitry, en av dåtidens främsta tonsättare i Frankrike, och innefattar både enstämmig och flerstämmig musik. Berättelsen är ungefär följande:

Gudinnan Fortuna har, i strid med ”Förnuftet”, gjort åsnan Fauvel till herre över kungahuset. På berättelsens originalspråk (Franska) står bokstäverna i ”F-A-U-V-E-L” för de mänskliga lasterna smicker, girighet, uselhet, variabilitet (nyckfullhet), avund, och slapphet. Fauvel är alltså en inkarnation av de mänskliga lasterna samt är oförnuftig, nyckfull, opålitlig och dominerande. Guds ordning kastas om när mänskligheten låter sig styras av en åsna. Fauvels inverkan på kyrkan har varit katastrofal och Guds lagar har genom korruption överlåtits Roman de fauvel torneringtill de mäktiga i staten.

Fauvel framställs i sitt palats där allt det lyxiga omkring honom – möbler, väggmålningar och annat – tycks vara storartat men är falskt eller framställt genom bedrägeri. De religiösa ordnarna lyder Fauvel och speciellt Tempelriddarna har skämt ut sig genom kätteri och sodomi. I den sekulära världen är de med makt och pengar giriga och despotiska och tycker inte att alla människor är lika mycket värda. Alla klasser och delar av sekulära samhället är korrupta, och världen är utan tvekan nära sitt slut. Författaren avslutar den första boken genom att hävda att han har skrivit den av kärlek till sanning!

Den andra boken inleds med att Fauvel berättar för sitt hov att han tänker gifta sig med Ödets Gudinna, Fortuna, detta för att undgå hennes välkända nyckfullhet – lyckans hjul kan lätt vändas till olycka – och Fauvel vill få kontroll över Fortunas hjul. Fauvel möter Fortuna och förklarar sin kärlek, men blir nobbad. Fauvel gör ett nytt försök genom att recitera en dikt och Fortuna upprepar sin vägran att gifta sig med honom och alla de laster han representerar, hon säger Vade retro Sathana! – ”Gå bort härifrån, Satan!” – varefter Fortuna berättar om hans slutliga undergång. Fortuna föreslår istället att han gifter sig med Högfärden, vilket Fauvel gladeligen accepterar.

Till sitt bröllop bjuder Fauvel bjuder in en mängd gäster till sitt palats – allegoriska figurer såsom ”Otukt”, ”Avund” och ”Hyckleri” – men även en del av Dygderna, såsom ”Ödmjukhet”, ”Kyskhet”, ”Ånger” och ”Godhet”, kommer dit (främst för att försöka vräka Fauvel från makten), de undrar dock hur de ska kunna sjunga under dessa vidriga omständigheter.

Dagen efter bröllopet anordnas en tornering där Fauvels hemska horder beskrivs, men även Dygdernas lag där sjungande änglar framträder för att ingjuta kraft och uppmuntran. ”Oskuld” omintetgör ”Köttslighet” i striden och medan Fauvel ser på fortsätter torneringen. En efter en av dygderna vinner, och ”Sanning” tvingar Fauvel och ”Högfärd” att lämna platsen. Under allmänt jubel träder Fortuna fram och förutspår att Fauvel kommer falla en dag, men inte förrän han har gjort avsevärd skada. Samtidigt har Fauvel återvänt hem med ”Högfärd”, som han skaffar många små ”fauvels” med, lika eländiga som han själv.

Författaren förblir orolig över den skada som Fauvel och hans avkomma kommer ge upphov till. Han uttrycker sin oro inför Fortuna, sedan inför jungfru Maria, och slutligen inför Gud, som han ber ska befria oss från Fauvel för evigt.

Försäkrad om att Fauvel faktiskt kommer att möta sin undergång en dag, avslutar berättaren och förklarar att det bästa man kan göra, fram tills dess, är att dricka vin, och avslutar följaktligen med en dryckesvisa – Bon vin doit!

Ungefär en vecka före vår konsert i Nyköping genomfördes presidentceremonin i USA, och det kändes plötsligt som musiken vi skulle framföra – där ett av de första styckena gick under namnet Presidentes in Thronis – blev oroväckande aktuell.

För att följa min historiske föregångares exempel vill jag därför avsluta med att dels säga att jag också skriver av kärlek till sanning – och mycket tyder på att det är genom att hålla oss till sanningen som vi kommer kunna stå emot vår tids Fauvel och hans horder/administration – dels att jag är övertygad om att även vår Fauvel kommer att möta sin undergång, och att vi tills dess gör bäst i att göra som man gjorde för 700 år sedan – Bon vin doit!

Roman de fauvel Bon vin doit

 

Webbyrå mkmedia
Till toppen

Om cookies

För att vi ska kunna spara dina val av cookies placeras även "nödvändiga cookies" som inte kräver ditt samtycke. Se cookiepolicy här. Placeringen av cookies innebär dessutom att vi behandlar dina personuppgifter. Se integritetspolicy här.

Cookiepolicy

Ditt samtycke gäller domänen: brewhouse.se
Cookiepolicyn uppdaterades senast: 2022-09-27

Integritetspolicy

Visa detaljer om cookies som används på vår hemsida

Nödvändiga cookies behövs för att för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera korrekt och för att vi ska kunna spara ditt val av cookies.

 • cookies_set

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

 • selected_cookies

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

Statistiska cookies hjälper webbplatsens ägare att förstå hur besökare interagerar med webbsidan genom att samla in och rapportera dessa uppgifter.

 • _ga

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 2 år

  Domän: brewhouse.se

 • _gid

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 dag

  Domän: brewhouse.se

 • _gat

  Syfte: Används för att läsa och filtrera förfrågningar från bots. Om Google Analytics distribueras via Google Tag Manager kommer denna cookie att heta _dc_gtm_.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 minut

  Domän: brewhouse.se

På webbplatsen brewhouse.se använder vi så kallade cookies för att analysera hur vår hemsida används i syfte att optimera och förbättra hemsidan. Du väljer själv om du vill ge samtycke till vårt användande av cookies och kan när som helst ändra användandet av cookies genom att klicka här.

Brew House Göteborg ansvarar för placering av cookies på hemsidan och är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter som samlas in av dessa. För mer information om vår behandling av dina personuppgifter, se vår integritetspolicy.

Vad är cookies?

En cookie är en liten textfil som placeras på din enhet (dator/mobil/surfplatta som har tillgång till internetuppkoppling) av hemsidan du besöker – om du ger samtycke till detta. Cookien kan till exempel känna igenom dig som användare när du besöker vår webbplats och gör det möjligt att komma ihåg viktig information som gör ditt besök bekvämare och ger en förbättrad användarupplevelse. Cookies är så kallade passiva filer som inte kan sprida farlig programvara eller virus på din mobila enhet eller dator.

Det finns två typer av cookies, permanenta cookies och sessionscookies. På brewhouse.se använder vi både permanenta cookies och sessionscookies. Permanenta cookies sparas som en fil på datorn under en viss tid tills servern som placerat dem, eller du som besökare väljer att radera dem. Sessionscookies lagras temporärt när du som besökare är inne på hemsidan och försvinner när du stänger din webbläsare.

Cookies kan även delas upp i förstahandscookies och trejdeparscookies. Förstahandscookies placeras av hemsidan du besöker medan tredjepartscookies placeras av en annan webbplats. På brewhouse.se använder vi både förstahanscookies och tredjepartscookies.

Hur du undviker cookies

När du besöker vår webbplats kan du neka till alla eller vissa typer av cookies. Du kan även återkalla eller ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka här.

Du kan även blockera cookies genom att ändra inställningarna i din webbläsare. Då kommer din webbläsare automatiskt neka till cookies eller informera dig när en hemsida begär att få lagra cookies.

Efter ditt besök kan du granska och radera de permanenta cookies som har lagrats i din webbläsare. I listan nedan ser du namnet på de cookies brewhouse.se sparar så att du enkelt kan identifiera dem.

Här hittar du mer information om hur du hanterar cookies i din webbläsare:

Cookies som används av tredje part

På brewhouse.se kan det finnas innehåll som bäddas in från YouTube. YouTube placerar cookies i din webbläsare när du besöker youtube.com eller när du trycker på inbäddat innehåll från YouTube som finns på vår hemsida. Brew House Göteborg kan inte styra över dessa cookies eller de personuppgifter och information som kan komma att samlas in. Brew House Göteborg använder inte de tjänster för riktad marknadsföring som erbjuds av YouTube. Därmed behöver du som användare kontrollera YouTubes hemsida för att få ytterligare information om hur de hanterar cookies, vilken information de samlar in och hur du kan ta bort eventuella tredjepartscookies.

Cookies som används på brewhouse.se

Nödvändiga cookies behövs för att för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera korrekt och för att vi ska kunna spara ditt val av cookies.

 • cookies_set

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

 • selected_cookies

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

Statistiska cookies hjälper webbplatsens ägare att förstå hur besökare interagerar med webbsidan genom att samla in och rapportera dessa uppgifter.

 • _ga

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 2 år

  Domän: brewhouse.se

 • _gid

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 dag

  Domän: brewhouse.se

 • _gat

  Syfte: Används för att läsa och filtrera förfrågningar från bots. Om Google Analytics distribueras via Google Tag Manager kommer denna cookie att heta _dc_gtm_.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 minut

  Domän: brewhouse.se

Dataskyddsförordningen är till för att förhindra att din personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Dina personuppgifter får bara behandlas om du har godkänt det eller om det finns stöd i Dataskyddsförordningen eller annan lag.

Brew House Göteborg är ansvarig för all behandling av personuppgifter som sker inom Brewhouse verksamhet. Brew House Göteborg värnar om den personliga integriteten och strävar efter att i alla sammanhang skydda den personliga integriteten för alla enskilda som är i kontakt med oss.

Brew House Göteborg behandlar personuppgifter för vårt uppdrag att tillhandahålla inkubatorverksamhet. All behandling av personuppgifter inom Brew House Göteborg syftar till att stödja detta uppdrag.

Vad är personuppgifter?

Personuppgifter är uppgifter som på kan kopplas till en fysisk person. Namn, personnummer och även e-postadress och telefonnummer är exempel på personuppgifter. Bilder, film och ljudupptagningar är också personuppgift, om det är möjligt att identifiera enskilda personer.

Behandling av personuppgifter

Enligt Dataskyddsförordningen omfattas i stort sett allt som kan göras med personuppgifter såsom att samla in, registrera, lagra, bearbeta, rätta, överföra eller radera. All behandling omfattas av kraven i Dataskyddsförordningen oavsett om behandlingen sker elektroniskt eller manuellt.

Brew House Göteborg behandlar dina personuppgifter enligt de rättsliga grunder som finns i Dataskyddsförordningen. I de fall där vi begär ett samtycke från dig kan du återkalla detta samtycke. Personuppgiftsbehandling som är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra ett avtal med dig eller för att vi ska kunna fullgöra en rättslig skyldighet eller en uppgift av allmänt intresse är tillåten utan samtycke. Vi sparar dina personuppgifter så länge som det krävs för att uppfylla ändamålet med behandlingen.

Hur har vi fått dina personuppgifter?

Hos Brew House Göteborg registreras dina personuppgifter när du t.ex. skickar e-post till oss eller kontaktar oss via någon av våra digitala kanaler. Då kan vi behöva lagra dina personuppgifter. Samma gäller när du väljer att prenumerera på nyhetsbrev eller annan information från oss.

Tänk på att om du använder sociala medier, till exempel Facebook eller LinkedIn, för att komma i kontakt med oss, så överförs informationen samt personuppgifter alltid till tredje part (företaget/organisationen som driver det sociala mediet). För din egen skull rekommenderar vi dig att inte skicka känslig information till oss via sociala medier.

Hur skyddas dina uppgifter?

Brew House Göteborg är skyldig att se till att personuppgifterna skyddas av lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder. Brew House Göteborg säkerhetsställer en säkerhetsnivå som är lämplig i förhållandet till eventuella risker i samband med personuppgiftsbehandlingen.

Dina rättigheter när dina personuppgifter behandlas hos oss

Dataskyddsförordningen ger dig rättigheter att

 • Begära tillgång till dina personuppgifter
 • Begära rättelse eller radering eller begränsning av behandling, av dina personuppgifter. (Det kan finnas bestämmelser som anger att personuppgifterna inte får raderas eller begränsas t.ex. arkivlag och då är det dessa bestämmelser som gäller.)
 • Begära dataportabilitet
 • Invända mot behandling av dina personuppgifter. (I så fall kommer Brewhouse inte att fortsätta behandla uppgifterna om vi inte är tvungna av andra orsaker t.ex. att det finns rättsliga grunder.)
 • Klaga på vår behandling av dina personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten

På Integritetsskyddsmyndighetens webbplats kan du läsa om dina rättigheter när det handlar om dina personuppgifter:

Personuppgiftsansvar

Brew House Göteborg är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom föreningen.

Frågor?

Har du några frågor angående hanteringen av personuppgifter kan du kontakta oss via inkubator@brewhouse.se eller 031-83 41 00.