Meny

Vad är kvalitativ träning? Jasmin Salhi från Pilates Complete tipsar


Vad är kvalitativ träning och hur viktig är den? Spelar det någon roll hur jag rör mig så länge jag rör på mig? När du köper en produkt så vill du att den ska ha bästa kvalitet, vara hållbar och ge dig glädje. På samma sätt bör du tänka kring din träning och din kropp. Jasmin Salhi, som även är med i juryn till The Brewhouse Award, ger tips på sätt att hitta balans genom bra träning.

Jag driver träningsstudion Pilates Complete tillsammans med min kollega Linda Ahlgren sedan sex år tillbaka och jobbar dagligen med att lära människor att träna sina kroppar på ett effektivt och säkert sätt genom träningstekniken Pilates. Varje person som kommer till oss går igenom en introduktion med hållningsanalys, rörelse-, balans- och styrketester samt en genomgång av de fem grundprinciperna som vi bygger vår träningsteknik Pilates på.

Jasmin Salhi från Pilates Complete, vad är kvalitativ träning?

Alla bilder: Vegafoto

Vi ser tydligt att de som genomgått en introduktion får ett snabbare och även mer ihållande resultat av sin träning. Genom att vara medveten om hur man ska göra i varje moment i sin träning, vad övningen syftar till, vart man ska ta kraften ifrån, vilka delar av kroppen som ska aktiveras kontra spänna av så får man en mer kvalitativ och ändamålsenlig effekt samt undviker snedställningar och överbelastning som ofta leder till smärta och skador.

Utan grundläggande kunskap om hur kroppen fungerar blir det bara att man härmar det man ser utan att förstå hur eller varför man gör det. Med kunskap om kroppen rör man sig med en annan förståelse och respekt för sig själv och de begränsningar man kanske känner.

När man förstår sin kropp och är medveten om sina styrkor och svagheter så blir det oftast också lättare att ha ett mål med sin träning! När du har något att sikta mot, vare sig det är ett litet eller stort mål (ex. få bättre hållning, bli skadefri, nå tårna på sträckta ben eller göra den perfekta push upen) så blir det också roligare att träna och röra på sig!

Vad är kvalitativ träning?, pilatesträning

Varför är det då så viktigt att träna på rätt sätt?

Den som tränar på rätt sätt, stärker hela kroppen och får en bättre placering och ett bättre rörelsemönster, vilket i sin tur leder till att man kan utföra sin träningsmetod/sport mer korrekt under en längre tid vilket då ger en förbättrad uthållighet. En förbättrad uthållighet leder i sin tur till att andningen förbättras och i och med att andetagen förlängs och övergången mellan in- och utandning blir mjukare behöver man inte anstränga sig lika mycket och man kan lättare behålla sin koncentration och sitt fokus och på så vis även få en mental effekt av sin träning. En starkare, smidigare och mer välbalanserad kropp helt enkelt!

Idag finns mängder av olika träningstekniker och sporter och gymmen blir bara fler och fler. Det stora utbudet ger en otrolig möjlighet att hitta just den träningsmetod/sport som passar varje individ. Men med större utbud kommer fler kortutbildningar vilket emellanåt ger sämre kvalitet och mindre vetskap om rätt och fel träning. Nu menar jag inte rätt eller fel träningsmetod utan att träna med bästa kvalitet!

Det är toppen att röra på sig och den ena träningsmetoden utesluter inte den andra. Det är bra att röra sig på olika sätt; med fokus och stilla sinne, dynamiskt och explosivt, tillsammans med andra eller på egen hand.

Vad är kvalitativ träning?, pilatesträning extension

Vi på Pilates Complete har valt att arbeta med Pilatestekniken då den är en ”outstanding” träningsteknik och en intelligent träningsform med ett effektivt system av övningar gjorda för att få en stark, smidig och balanserad kropp. I pilates ser man hela människan utifrån ett helhetsperspektiv. Korrekt utförd pilatesträning leder till ökad kroppsmedvetenhet, kontroll och balans. I Pilates arbetar man snarare med kvalitet än kvantitet.

Några av Pilatesteknikens främsta fördelar är:

 • Är skonsam vilket gör att alla kan utöva det – oavsett kön eller ålder eller fysisk status.
 • Hjälper till att förhindra skador och är mycket framgångsrik som rehabilitering.
 • Skyddar mot överbelastning av muskler i andra träningsformer.
 • Ger en sund och bra motvikt till de många ogynnsamma arbetsställningar som de flesta utsätter sina kroppar för.
 • Ger bättre balans mellan kropp och själ, samt balanserar styrka och smidighet.
 • Ger en bättre kroppshållning.
 • Ökar kroppsmedvetenheten – du rör dig smidigare och använder kroppen mer ändamålsenligt när du sitter på din kontorsstol eller tömmer diskmaskinen.
 • Höjer prestationen i sporter (golf, skidåkning, skridskoåkning, dans, etc.).
 • Förbättrar balans och koordination.

Så vilken träningsmetod eller sport du än väljer att träna, se till att du får en bra grundteknik. Att du har en professionell och engagerad instruktör, lärare eller ledare som är passionerad som vill dela med sig och som kan ge dig de bästa tipsen för en säker och effektiv träning.

På så vis får du en kropp av bästa kvalitet, som är hållbar och som ger dig glädje!

Om du är mer intresserad av pilatesträning eller att få hjälp med att lära dig mer om din kropp och vad den kan behöva så är du välkommen att besöka oss på www.pilatescomplete.se

Jasmin Salhi
Jurymedlem, The Brewhouse Award, Delägare i Pilates Complete, personlig tränare, Pilatesinstruktör och hälsoinspiratör

Klicka vidare för att läsa mer om The Brewhouse Award, tävlingsperioden är öppen 1-30 september.

Webbyrå mkmedia
Till toppen

Om cookies

För att vi ska kunna spara dina val av cookies placeras även "nödvändiga cookies" som inte kräver ditt samtycke. Se cookiepolicy här. Placeringen av cookies innebär dessutom att vi behandlar dina personuppgifter. Se integritetspolicy här.

Cookiepolicy

Ditt samtycke gäller domänen: brewhouse.se
Cookiepolicyn uppdaterades senast: 2022-09-22

Integritetspolicy

Visa detaljer om cookies som används på vår hemsida

Nödvändiga cookies behövs för att för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera korrekt och för att vi ska kunna spara ditt val av cookies.

 • cookies_set

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

 • selected_cookies

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

Statistiska cookies hjälper webbplatsens ägare att förstå hur besökare interagerar med webbsidan genom att samla in och rapportera dessa uppgifter.

 • _ga

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 2 år

  Domän: brewhouse.se

 • _gid

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 dag

  Domän: brewhouse.se

 • _gat

  Syfte: Används för att läsa och filtrera förfrågningar från bots. Om Google Analytics distribueras via Google Tag Manager kommer denna cookie att heta _dc_gtm_.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 minut

  Domän: brewhouse.se

På webbplatsen brewhouse.se använder vi så kallade cookies för att analysera hur vår hemsida används i syfte att optimera och förbättra hemsidan. Du väljer själv om du vill ge samtycke till vårt användande av cookies och kan när som helst ändra användandet av cookies genom att klicka här.

Brew House Göteborg ansvarar för placering av cookies på hemsidan och är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter som samlas in av dessa. För mer information om vår behandling av dina personuppgifter, se vår integritetspolicy.

Vad är cookies?

En cookie är en liten textfil som placeras på din enhet (dator/mobil/surfplatta som har tillgång till internetuppkoppling) av hemsidan du besöker – om du ger samtycke till detta. Cookien kan till exempel känna igenom dig som användare när du besöker vår webbplats och gör det möjligt att komma ihåg viktig information som gör ditt besök bekvämare och ger en förbättrad användarupplevelse. Cookies är så kallade passiva filer som inte kan sprida farlig programvara eller virus på din mobila enhet eller dator.

Det finns två typer av cookies, permanenta cookies och sessionscookies. På brewhouse.se använder vi både permanenta cookies och sessionscookies. Permanenta cookies sparas som en fil på datorn under en viss tid tills servern som placerat dem, eller du som besökare väljer att radera dem. Sessionscookies lagras temporärt när du som besökare är inne på hemsidan och försvinner när du stänger din webbläsare.

Cookies kan även delas upp i förstahandscookies och trejdeparscookies. Förstahandscookies placeras av hemsidan du besöker medan tredjepartscookies placeras av en annan webbplats. På brewhouse.se använder vi både förstahanscookies och tredjepartscookies.

Hur du undviker cookies

När du besöker vår webbplats kan du neka till alla eller vissa typer av cookies. Du kan även återkalla eller ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka här.

Du kan även blockera cookies genom att ändra inställningarna i din webbläsare. Då kommer din webbläsare automatiskt neka till cookies eller informera dig när en hemsida begär att få lagra cookies.

Efter ditt besök kan du granska och radera de permanenta cookies som har lagrats i din webbläsare. I listan nedan ser du namnet på de cookies brewhouse.se sparar så att du enkelt kan identifiera dem.

Här hittar du mer information om hur du hanterar cookies i din webbläsare:

Cookies som används av tredje part

På brewhouse.se kan det finnas innehåll som bäddas in från YouTube. YouTube placerar cookies i din webbläsare när du besöker youtube.com eller när du trycker på inbäddat innehåll från YouTube som finns på vår hemsida. Brew House Göteborg kan inte styra över dessa cookies eller de personuppgifter och information som kan komma att samlas in. Brew House Göteborg använder inte de tjänster för riktad marknadsföring som erbjuds av YouTube. Därmed behöver du som användare kontrollera YouTubes hemsida för att få ytterligare information om hur de hanterar cookies, vilken information de samlar in och hur du kan ta bort eventuella tredjepartscookies.

Cookies som används på brewhouse.se

Nödvändiga cookies behövs för att för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera korrekt och för att vi ska kunna spara ditt val av cookies.

 • cookies_set

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

 • selected_cookies

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

Statistiska cookies hjälper webbplatsens ägare att förstå hur besökare interagerar med webbsidan genom att samla in och rapportera dessa uppgifter.

 • _ga

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 2 år

  Domän: brewhouse.se

 • _gid

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 dag

  Domän: brewhouse.se

 • _gat

  Syfte: Används för att läsa och filtrera förfrågningar från bots. Om Google Analytics distribueras via Google Tag Manager kommer denna cookie att heta _dc_gtm_.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 minut

  Domän: brewhouse.se

Dataskyddsförordningen är till för att förhindra att din personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Dina personuppgifter får bara behandlas om du har godkänt det eller om det finns stöd i Dataskyddsförordningen eller annan lag.

Brew House Göteborg är ansvarig för all behandling av personuppgifter som sker inom Brewhouse verksamhet. Brew House Göteborg värnar om den personliga integriteten och strävar efter att i alla sammanhang skydda den personliga integriteten för alla enskilda som är i kontakt med oss.

Brew House Göteborg behandlar personuppgifter för vårt uppdrag att tillhandahålla inkubatorverksamhet. All behandling av personuppgifter inom Brew House Göteborg syftar till att stödja detta uppdrag.

Vad är personuppgifter?

Personuppgifter är uppgifter som på kan kopplas till en fysisk person. Namn, personnummer och även e-postadress och telefonnummer är exempel på personuppgifter. Bilder, film och ljudupptagningar är också personuppgift, om det är möjligt att identifiera enskilda personer.

Behandling av personuppgifter

Enligt Dataskyddsförordningen omfattas i stort sett allt som kan göras med personuppgifter såsom att samla in, registrera, lagra, bearbeta, rätta, överföra eller radera. All behandling omfattas av kraven i Dataskyddsförordningen oavsett om behandlingen sker elektroniskt eller manuellt.

Brew House Göteborg behandlar dina personuppgifter enligt de rättsliga grunder som finns i Dataskyddsförordningen. I de fall där vi begär ett samtycke från dig kan du återkalla detta samtycke. Personuppgiftsbehandling som är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra ett avtal med dig eller för att vi ska kunna fullgöra en rättslig skyldighet eller en uppgift av allmänt intresse är tillåten utan samtycke. Vi sparar dina personuppgifter så länge som det krävs för att uppfylla ändamålet med behandlingen. Vi måste följa arkivlag och andra lagar vilket kan innebära krav på längre bevarandetid.

Hur har vi fått dina personuppgifter?

Hos Brew House Göteborg registreras dina personuppgifter när du t.ex. skickar e-post till oss eller kontaktar oss via någon av våra digitala kanaler. Då kan vi behöva lagra dina personuppgifter. Samma gäller när du väljer att prenumerera på nyhetsbrev eller annan information från oss.

Tänk på att om du använder sociala medier, till exempel Facebook eller LinkedIn, för att komma i kontakt med oss, så överförs informationen samt personuppgifter alltid till tredje part (företaget/organisationen som driver det sociala mediet). För din egen skull rekommenderar vi dig att inte skicka känslig information till oss via sociala medier.

Hur skyddas dina uppgifter?

Brew House Göteborg är skyldig att se till att personuppgifterna skyddas av lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder. Brew House Göteborg säkerhetsställer en säkerhetsnivå som är lämplig i förhållandet till eventuella risker i samband med personuppgiftsbehandlingen.

Dina rättigheter när dina personuppgifter behandlas hos oss

Dataskyddsförordningen ger dig rättigheter att

 • Begära tillgång till dina personuppgifter
 • Begära rättelse eller radering eller begränsning av behandling, av dina personuppgifter. (Det kan finnas bestämmelser som anger att personuppgifterna inte får raderas eller begränsas t.ex. arkivlag och då är det dessa bestämmelser som gäller.)
 • Begära dataportabilitet
 • Invända mot behandling av dina personuppgifter. (I så fall kommer Brewhouse inte att fortsätta behandla uppgifterna om vi inte är tvungna av andra orsaker t.ex. att det finns rättsliga grunder.)
 • Klaga på vår behandling av dina personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten

På Integritetsskyddsmyndighetens webbplats kan du läsa om dina rättigheter när det handlar om dina personuppgifter:

Personuppgiftsansvar

Brew House Göteborg är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom föreningen.

Frågor?

Kontakt angående vår personuppgiftshantering sker via inkubator@brewhouse.se  eller 031-83 41 00.