Meny

De sjungande sanddynerna vid Dunhuang – Daniel Stighäll


”Till och med på dagen hör man dessa andar tala. Och ibland kan man höra ljudet av olika slags musikinstrument och ännu oftare ljudet av trummor, och vapenslammer.”

Brewhouse blogg

Så berättar Marco Polo år 1271 om de sjungande sanddynerna i Takla Makan-öknen i sin bok “Il Milione”, en bok som har fortsatt att fascinera och inspirera sedan dess.

Marco Polo blev känd redan under sin livstid (1254-1324) tack vare sin reseskildrande bok. Det sägs att han, på sin dödsbädd, ombads av kyrkans representanter att ta tillbaka allt det han hade beskrivit i den, eftersom det uppfattades som lögner av kyrkan. Marco Polo svarade att han inte ens berättat hälften av allt han hade upplevt. En av alla dessa fantastiska historier var hans berättelse om de sjungande sanddynerna vid Dunhuang. Detta är ett fenomen som har förundrat mänskligheten i århundraden och på senare tid har en del forskning genomförts för att förklara fenomenet (se exempelvis denna artikel).

Långt före Marco Polo – i ett av de tidigaste dokumenterade vittnesmålen av detta fenomen från 600-talet – berättade buddhistmunken Xuanzang följande om den sjungande sanden:

”At times sad and plaintive notes are heard and piteous cries, so that between the sighs and sounds of this desert men get confused and know not whither they go. Hence there are so many who perish in the journey. But it is all the work of demons and evil spirits.” (översättning av Sally Hovey Wriggins)

Under sin pilgrimsvandring till Indien, där han skulle gå i Buddhas fotspår samt hämta hem och översätta buddhistiska texter till kinesiska, passerade Xuanzang Takla Makan-öknen och upplevde sanddynernas sång. Efter att ha tillbringat 16 år på resande fot bosatte han sig till sist i Dunhuang, en viktig knutpunkt efter Sidenvägen vid öknens östra ände, på just den plats där de sjungande sanddynerna hördes av Marco Polo mer än 600 år senare. Här skapades en viktig buddhistisk vallfärdsort dit en mängd dokument och konstverk fördes och samlades i Mogao-grottorna som låg i närheten.

I takt med att de landburna handelsvägarna övergavs, till förmån för sjövägarna, så minskade Dunhuang i betydelse, för att slutligen falla i glömska. Buddhist-templen i Mogao-grottorna murades igen och förblev förslutna i många hundra år. I början av 1900-talet upptäcktes dessa igen och en ovärderlig skatt av dokument, manuskript och bildkonst kom i dagen.

Dokumenten är från 400-1000-talet och består av allt mellan historiedokument, religiösa dokument, matematiska skrifter, kärleksdikter, folksånger och danser. Av det religiösa innehållet är de flesta buddhistiska skrifter, men även daoistiska, nestorianskt kristna och manicheistiska. Islam hade ännu inte kommit till dessa trakter innan Mogao-grottorna förslöts.

Dunhuang ligger vid den kinesiska murens allra västligaste utlöpare. Det var den här vägen handelsvaror, kulturer, religioner och soldater färdades till Kina men också mot Centralasien, Indien, Mellanöstern och Europa. Den här vägen färdades Djingis Khan och hans mongoliska armé, likaså Timur Lenk i hans imitation av mongolernas härjningar. Detta område var skådeplats i det som kommit att kallas “The Great Game” – maktkampen över området mellan Ryssland och det Brittiska kolonialväldet – under 1800-talet, kriget i Afghanistan och indirekt Gulfkrigen.

Man kan nu säkert fråga sig vad detta har med musikforskning att göra. Förutom det eventuellt musikaliska naturfenomenet så håller jag med – nej, det har inte så mycket att göra med musik eller konstnärlig forskning. Jag väljer att här göra ett avvikande inlägg. Istället ser jag på detta fenomen, och på platsens historia, som en spegling av mänskligt beteende som har blivit aktuellt på senare tid.

Oavsett vad som har försiggått genom historien – munkar, handelsmän, arméer och religioner som kommit och gått, gränser har skapats, flyttats och suddats ut, vilka folk som har tagit över och härskat i olika länder eller vilka som gör det nu, vem som är främling eller inte är främling – så fortsätter Dunhuangs sanddyner att sjunga sin sång.

Man frågar sig vad av allt detta som är viktigt i det längre perspektivet. Hur kan det vara så viktigt att så många ska komma till skada när religioner kolliderar med varandra (religioner som, så vitt jag vet, i samtliga fall i sin grund är fredliga eller förespråkar hjälpsamhet), eller att en hel värld ska riskera att gå under på grund av människors strävan efter mer än de egentligen behöver, eller att de som bor i ett land som har mycket inte kan hjälpa eller dela med sig till de som har inget?

Ett av dokumenten som återfanns i en av Mogaogrottorna – tryckt på papper och inrullat i sidentyg – var Diamantsutran, världens äldsta daterade tryckta bok från år 868. De avslutande textraderna är dessa:

Sålunda bör man se vår existens i denna flyktiga värld 

Som en liten droppe dagg, eller en bubbla flytande i en bäck; 

Som en blixt i ett sommarmoln, 

Eller en flimrande lampa, en illusion, en ande, eller en dröm. 

Webbyrå mkmedia
Till toppen

Om cookies

För att vi ska kunna spara dina val av cookies placeras även "nödvändiga cookies" som inte kräver ditt samtycke. Se cookiepolicy här. Placeringen av cookies innebär dessutom att vi behandlar dina personuppgifter. Se integritetspolicy här.

Cookiepolicy

Ditt samtycke gäller domänen: brewhouse.se
Cookiepolicyn uppdaterades senast: 2022-09-22

Integritetspolicy

Visa detaljer om cookies som används på vår hemsida

Nödvändiga cookies behövs för att för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera korrekt och för att vi ska kunna spara ditt val av cookies.

 • cookies_set

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

 • selected_cookies

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

Statistiska cookies hjälper webbplatsens ägare att förstå hur besökare interagerar med webbsidan genom att samla in och rapportera dessa uppgifter.

 • _ga

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 2 år

  Domän: brewhouse.se

 • _gid

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 dag

  Domän: brewhouse.se

 • _gat

  Syfte: Används för att läsa och filtrera förfrågningar från bots. Om Google Analytics distribueras via Google Tag Manager kommer denna cookie att heta _dc_gtm_.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 minut

  Domän: brewhouse.se

På webbplatsen brewhouse.se använder vi så kallade cookies för att analysera hur vår hemsida används i syfte att optimera och förbättra hemsidan. Du väljer själv om du vill ge samtycke till vårt användande av cookies och kan när som helst ändra användandet av cookies genom att klicka här.

Brew House Göteborg ansvarar för placering av cookies på hemsidan och är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter som samlas in av dessa. För mer information om vår behandling av dina personuppgifter, se vår integritetspolicy.

Vad är cookies?

En cookie är en liten textfil som placeras på din enhet (dator/mobil/surfplatta som har tillgång till internetuppkoppling) av hemsidan du besöker – om du ger samtycke till detta. Cookien kan till exempel känna igenom dig som användare när du besöker vår webbplats och gör det möjligt att komma ihåg viktig information som gör ditt besök bekvämare och ger en förbättrad användarupplevelse. Cookies är så kallade passiva filer som inte kan sprida farlig programvara eller virus på din mobila enhet eller dator.

Det finns två typer av cookies, permanenta cookies och sessionscookies. På brewhouse.se använder vi både permanenta cookies och sessionscookies. Permanenta cookies sparas som en fil på datorn under en viss tid tills servern som placerat dem, eller du som besökare väljer att radera dem. Sessionscookies lagras temporärt när du som besökare är inne på hemsidan och försvinner när du stänger din webbläsare.

Cookies kan även delas upp i förstahandscookies och trejdeparscookies. Förstahandscookies placeras av hemsidan du besöker medan tredjepartscookies placeras av en annan webbplats. På brewhouse.se använder vi både förstahanscookies och tredjepartscookies.

Hur du undviker cookies

När du besöker vår webbplats kan du neka till alla eller vissa typer av cookies. Du kan även återkalla eller ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka här.

Du kan även blockera cookies genom att ändra inställningarna i din webbläsare. Då kommer din webbläsare automatiskt neka till cookies eller informera dig när en hemsida begär att få lagra cookies.

Efter ditt besök kan du granska och radera de permanenta cookies som har lagrats i din webbläsare. I listan nedan ser du namnet på de cookies brewhouse.se sparar så att du enkelt kan identifiera dem.

Här hittar du mer information om hur du hanterar cookies i din webbläsare:

Cookies som används av tredje part

På brewhouse.se kan det finnas innehåll som bäddas in från YouTube. YouTube placerar cookies i din webbläsare när du besöker youtube.com eller när du trycker på inbäddat innehåll från YouTube som finns på vår hemsida. Brew House Göteborg kan inte styra över dessa cookies eller de personuppgifter och information som kan komma att samlas in. Brew House Göteborg använder inte de tjänster för riktad marknadsföring som erbjuds av YouTube. Därmed behöver du som användare kontrollera YouTubes hemsida för att få ytterligare information om hur de hanterar cookies, vilken information de samlar in och hur du kan ta bort eventuella tredjepartscookies.

Cookies som används på brewhouse.se

Nödvändiga cookies behövs för att för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera korrekt och för att vi ska kunna spara ditt val av cookies.

 • cookies_set

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

 • selected_cookies

  Syfte: Sparar besökarens val av cookies.
  Utfärdas av: mk cookie master
  Livslängd: 1 år

  Domän: brewhouse.se

Statistiska cookies hjälper webbplatsens ägare att förstå hur besökare interagerar med webbsidan genom att samla in och rapportera dessa uppgifter.

 • _ga

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 2 år

  Domän: brewhouse.se

 • _gid

  Syfte: Används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 dag

  Domän: brewhouse.se

 • _gat

  Syfte: Används för att läsa och filtrera förfrågningar från bots. Om Google Analytics distribueras via Google Tag Manager kommer denna cookie att heta _dc_gtm_.
  Utfärdas av: Google Analytics
  Livslängd: 1 minut

  Domän: brewhouse.se

Dataskyddsförordningen är till för att förhindra att din personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Dina personuppgifter får bara behandlas om du har godkänt det eller om det finns stöd i Dataskyddsförordningen eller annan lag.

Brew House Göteborg är ansvarig för all behandling av personuppgifter som sker inom Brewhouse verksamhet. Brew House Göteborg värnar om den personliga integriteten och strävar efter att i alla sammanhang skydda den personliga integriteten för alla enskilda som är i kontakt med oss.

Brew House Göteborg behandlar personuppgifter för vårt uppdrag att tillhandahålla inkubatorverksamhet. All behandling av personuppgifter inom Brew House Göteborg syftar till att stödja detta uppdrag.

Vad är personuppgifter?

Personuppgifter är uppgifter som på kan kopplas till en fysisk person. Namn, personnummer och även e-postadress och telefonnummer är exempel på personuppgifter. Bilder, film och ljudupptagningar är också personuppgift, om det är möjligt att identifiera enskilda personer.

Behandling av personuppgifter

Enligt Dataskyddsförordningen omfattas i stort sett allt som kan göras med personuppgifter såsom att samla in, registrera, lagra, bearbeta, rätta, överföra eller radera. All behandling omfattas av kraven i Dataskyddsförordningen oavsett om behandlingen sker elektroniskt eller manuellt.

Brew House Göteborg behandlar dina personuppgifter enligt de rättsliga grunder som finns i Dataskyddsförordningen. I de fall där vi begär ett samtycke från dig kan du återkalla detta samtycke. Personuppgiftsbehandling som är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra ett avtal med dig eller för att vi ska kunna fullgöra en rättslig skyldighet eller en uppgift av allmänt intresse är tillåten utan samtycke. Vi sparar dina personuppgifter så länge som det krävs för att uppfylla ändamålet med behandlingen. Vi måste följa arkivlag och andra lagar vilket kan innebära krav på längre bevarandetid.

Hur har vi fått dina personuppgifter?

Hos Brew House Göteborg registreras dina personuppgifter när du t.ex. skickar e-post till oss eller kontaktar oss via någon av våra digitala kanaler. Då kan vi behöva lagra dina personuppgifter. Samma gäller när du väljer att prenumerera på nyhetsbrev eller annan information från oss.

Tänk på att om du använder sociala medier, till exempel Facebook eller LinkedIn, för att komma i kontakt med oss, så överförs informationen samt personuppgifter alltid till tredje part (företaget/organisationen som driver det sociala mediet). För din egen skull rekommenderar vi dig att inte skicka känslig information till oss via sociala medier.

Hur skyddas dina uppgifter?

Brew House Göteborg är skyldig att se till att personuppgifterna skyddas av lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder. Brew House Göteborg säkerhetsställer en säkerhetsnivå som är lämplig i förhållandet till eventuella risker i samband med personuppgiftsbehandlingen.

Dina rättigheter när dina personuppgifter behandlas hos oss

Dataskyddsförordningen ger dig rättigheter att

 • Begära tillgång till dina personuppgifter
 • Begära rättelse eller radering eller begränsning av behandling, av dina personuppgifter. (Det kan finnas bestämmelser som anger att personuppgifterna inte får raderas eller begränsas t.ex. arkivlag och då är det dessa bestämmelser som gäller.)
 • Begära dataportabilitet
 • Invända mot behandling av dina personuppgifter. (I så fall kommer Brewhouse inte att fortsätta behandla uppgifterna om vi inte är tvungna av andra orsaker t.ex. att det finns rättsliga grunder.)
 • Klaga på vår behandling av dina personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten

På Integritetsskyddsmyndighetens webbplats kan du läsa om dina rättigheter när det handlar om dina personuppgifter:

Personuppgiftsansvar

Brew House Göteborg är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom föreningen.

Frågor?

Kontakt angående vår personuppgiftshantering sker via inkubator@brewhouse.se  eller 031-83 41 00.