Meny

Bella Stenberg i juryn till Wacken Metal Battle på Brewhouse


Lördagen den 21 mars blir det stor hårdrockskväll på Brewhouse. Fyra band tävlar om plats i Sverigefinalen av Wacken Metal Battle med chans att få åka till Tyskland för ett massivt gig. Juryn utökas nu med frilansjournalisten och kulturskribenten Bella Stenberg.

Fotograf: Joakim Adriansson

Vad sysselsätter du dig med just nu och hur hamnade du där?

– Jag är frilansjournalist, kulturskribent och kritiker, bland annat i Sweden Rock Magazine, Göteborgs-Posten och Borås Tidning, där jag även är skivredaktör. Mest skriver jag om litteratur och musik, och inte bara metal. Ibland föreläser jag också, på så skilda ställen som Göteborgs universitet och Metalkollo, till exempel om nutida populärmusik och om media, image och genus.

Hur ser din relation till genren ut?

– Jag har skrivit om metal sedan jag var ungdomsreporter och 14 år, och recenserat genren professionellt sedan gymnasiet. På något krokigt sätt gick jag från Bon Jovi till Whitesnake till Metallica och då var jag fast. Jag gillade flera band tidigare, men på högstadiet blev jag ”hårdrockare”. Generellt gillar jag genreöverskridande band och den mer intellektuella delen av metal mer, som System Of A Down. Andra favoriter är Metallica och Muse, som jag brukar försöka se live varje år. En konsertresa är en kul minisemester.

Hur definierar du en ”bra konsert”?

– En bra konsert får en att vara närvarande, att inte tänka på annat under tiden. Det är en konsert som av en anledning eller annan stannar kvar i sinnet. Och som gärna får en att vilja gå hem och vara kreativ – starta band eller något annat. Det skadar inte att bli lite överraskad under tiden heller.

Du är med och väljer ut det bästa bandet som tävlar om en plats till världsfinalen av Wacken Metal Battle 2015. Vad förväntar du dig av de tävlande banden?

– Banden som tävlar i Göteborg är ju inga duvungar, så jag förväntar mig en hel del. Och så hoppas jag att de inte glömmer bort att ha roligt fastän det är en tävling.

Vad kan banden förvänta sig av dig? Hur är du som jurymedlem?

– När jag jobbat som lärare har jag blivit beskriven som hård men rättvis. Jag brukar anteckna en del när jag har juryuppdrag,  men ingen annan har en chans att läsa mina kråkfötter eller förstå mina associationer. Eftersom det är en livetävling kommer jag att tänka på både vad banden framför och hur de framför det.

Vilka är dina bästa tips till de tävlande banden?

– Att alltid vara professionella och trevliga. Att ta tag i er egen karriär och inte förlita er på andra – jobbet är inte slut för att ni fått spela in en skiva eller har bokat en spelning. Ni måste fortfarande nå ut till publiken och övertyga dem. Och just den här kvällen måste det sista gå riktigt snabbt – med bara 20 minuter på scenen finns det inte tid för någon startsträcka.

Din bästa konsertupplevelse och varför?

– Det är svårt att säga, för det finns så många. Allt från stora stadionkonserter till att stå längst fram på en klubb framför Melissa auf de Maur. Svaret brukar ändå bli Patti Smith på Roskildefestivalen 2001. Det var så bra att jag var andfådd efteråt, fastän jag stått still och tittat. Jag minns ett särskilt tillfälle när en kameraman råkade stå i vägen när hon skulle ut på scenkanten, hon spände ögonen i honom och han förvandlades till en blöt fläck som gled av scenen. Hon har en unik scennärvaro och pondus.

Vad ”får” en artist absolut inte göra (big NO-NO) på scenen/under en konsert?

– En hang-up jag har är folk som tuggar tuggummi på scen. Men värre är förstås att inte bry sig, att inte satsa. Eller att vara för full eller drogad för att sköta jobbet. Artister som gnäller på småsaker – inklusive ljudet! – är också väldigt trist. Misstag kan alltid slätas över lite snyggt, eller hanteras med självhumor. Att klaga på publiken och inte förstå att stämning och intensitet är ett samspel mellan vad som sker på och framför är scenen är rätt irriterande. Sedan har det väl inte med ”får” att göra, men banden får ju inte glömma att ha roligt heller.

Vad tror du om genrens framtid?

– Framtiden ser ljus ut, eftersom det finns gott om lojala fans och många band är villiga att jobba hårt, och eftersom det finns så många subgenrer. Rent musikaliskt är det svårare att gissa på vad som händer, men jag tror på fortsatt mångfald. I takt med att fördomar försvinner och sexism, rasism och homofobi nöts bort kommer ju en mer inkluderande scen och genre att rymma ännu mer spännande och nyskapande musik.

Länk till Bella Stenberg
bellastenberg.blogspot.se

Om eventet:

Lördag 21 mars, Brewhouse, Göteborg

Åldersgräns 18 år

Fullständiga rättigheter

Entréavgift 100 kr, biljetter köps på www.brewhouse.se

Event på Facebook

Webbyrå mkmedia
Till toppen